Novela zákona o cenných papieroch v druhom čítaní

Ministerstvo financií chce odbúrať bariéry brániace uvádzaniu nových investičných produktov, investičných certifikátov, na trh. Zrušiť by sa mali obmedzenia pri ich vydávaní.

Návrh novely zákona o cenných papieroch a investičných službách prerokujú v druhom čítaní. Rozhodli o tom v utorok poslanci, ktorí svojim hlasovaním materiál schválili v prvom čítaní. Novela pritom predpokladá odbúranie bariér brániacich uvádzaniu nových investičných produktov, investičných certifikátov, na trh. Podľa návrhu ministerstva financií by sa tak mali zrušiť obmedzenia pri ich vydávaní. Kým v súčasnosti môžu vydávať tieto certifikáty iba banky, po novom by sa toto vydávanie malo rozšíriť aj na obchodníkov s cennými papiermi.

Podľa novely by sa mali tiež štandardizovať režimy využívania finančných zábezpek. Zjednodušený režim vzniku záložných práv, použitia zálohu, započítania a výkonu záložného práva podľa európskych noriem by sa tak mohol rozšíriť aj na ďalšie protistrany. V súčasnosti je totiž Slovenská republika podľa rezortu financií jediným členským štátom, ktorý neumožňuje uplatniť tento režim pre protistrany finančných inštitúcií z korporátnej sféry.

Novela tiež predpokladá zavedenie úplného členského princípu poskytovania služieb centrálneho depozitára cenných papierov. Účinnosť novely sa navrhuje od 1. júla tohto roka, v niektorých paragrafoch od 1. októbra 2015.

Poslanci posunuli do druhého čítania aj ďalší návrh z dielne rezortu financií a to novelu zákona o účtovníctve. Jej zámerom je prijatie legislatívnych opatrení zameraných na transpozíciu smernice Európskeho parlamentu a Rady o ročných účtovných závierkach, konsolidovaných účtovných závierkach a súvisiacich správach určitých druhov podnikov.

Týmto návrhom sa menia aj niektoré ďalšie zákony. Napríklad zákony o spotrebných daniach z tabakových výrobkov a alkoholických nápojov v súvislosti s distribúciou kontrolných známok a novela zákona o používaní elektronickej registračnej pokladnice, ktorá upravuje tržby prijaté bezhotovostne.

Súvisiace články

Aktuálne správy