Japonská centrálna banka potvrdila monetárne stimuly

Japonská centrálna banka podľa očakávaní nezmenila svoj prísľub, že bude zvyšovať ponuku peňazí tempom 80 bil. jenov ročne prostredníctvom nákupov štátnych dlhopisov a riskantných aktív

Japonská centrálna banka (BOJ) potvrdila v utorok masívne monetárne stimuly. BOJ taktiež zotrváva pri optimistickom hodnotení ekonomiky. Je to signál, že ekonomika by sa mohla dostať z recesie bez dodatočného uvoľnenia monetárnej politiky.

BOJ podľa očakávaní nezmenila svoj prísľub, že bude zvyšovať ponuku peňazí tempom 80 bil. jenov (JPY) ročne prostredníctvom nákupov štátnych dlhopisov a riskantných aktív. Japonská centrálna banka uviedla, že jadrová inflácia sa bude pravdepodobne hýbať na úrovni okolo nuly. Dôvodom je pokles cien energií.

„V závislosti od cien ropy, nemôžeme vylúčiť možnosť, že jadrové spotrebiteľské ceny medziročne mierne poklesnú. Ak aj jadrové spotrebiteľské ceny poklesnú, dôležitý je všeobecný cenový trend. Nevidím veľké zmeny vo všeobecnom cenovom trende, nebudeme sa teda veľmi trápiť dočasnými pohybmi cien,“ povedal šéf BOJ Haruhiko Kuroda.

(1 EUR = 127,96 JPY)

Súvisiace články

Aktuálne správy