Export z Holandska aj v januári prudko vzrástol

Export z Holandska aj v januári vzrástol, už ôsmy mesiac po sebe, a to najstrmšie za štyri roky. Informovala o tom agentúra RTTNews na základe údajov, ktoré dnes zverejnil štatistický úrad v Amsterdame.
Podľa aktuálnych štatistík sa vývoz z Holandska v januári 2015 po úprave o počet pracovných dní medziročne zvýšil až o 10,2 %. To je výrazne viac ako v decembri, keď vzrástol o 6,6 %, a najstrmší nárast vývozu od roku 2011. Motorom jeho rastu bol najmä export ropných produktov, strojov a zariadení.
Aj dovoz do Holandska v prvom mesiaci tohto roka zrýchlil a stúpol o 4,2 % po 2,9-% medziročnom zvýšení v predchádzajúcom mesiaci.
Holandsko je piatou najsilnejšou ekonomikou eurozóny a je považované za jedného z členov tzv. „jadra“ regiónu, ktorý zaviedol euro.
Hrubý domáci produkt (HDP) Holandska vzrástol vo 4. štvrťroku 2014 medzikvartálne o 0,5 % a medziročne sa HDP krajiny po úprave o kalendárne vplyvy zvýšil o 1 %. Pod tento výsledok sa do veľkej miery podpísal rast exportu, ktorý sa vo 4. kvartáli medziročne zvýšil o 4,4 %, zatiaľ čo dovoz vzrástol len o 3,6 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy