Most chce stransparentniť priznávanie penzií z 2.piliera

Podpredseda strany Most-Híd Ivan Švejna chce, aby ľudia videli, koľko si z hrubého dôchodku na svoje náklady a zisk zoberie životná poisťovňa.

Podpredseda strany Most-Híd Ivan Švejna predloží na májovej schôdzi parlamentu pozmeňujúci návrh, podľa ktorého by malo byť priznávanie dôchodkov životnými poisťovňami transparentnejšie. „Navrhnem, aby životné poisťovne uvádzali aj takzvaný brutto dôchodok,“ povedal na pondelkovej tlačovej besede.

Poisťovne v súčasnosti podľa Švejnu ponúkajú sporiteľom tzv. netto dôchodok. „Chcem, aby ľudia videli, koľko si na svoje náklady a zisk zoberie životná poisťovňa,“ povedal. Takýto pozmeňujúci návrh Švejna podá v druhom čítaní k vládnemu návrhu novely zákona o sociálnom poistení, ktorým sa má na Slovensku zaviesť minimálny dôchodok.

Podpredseda strany Most-Híd tiež opäť v parlamente navrhne, aby Sociálna poisťovňa priznávala osobám, ktoré si na dôchodok sporili v druhom pilieri, vyšší dôchodok z prvého piliera. Podľa jeho pozmeňujúceho návrhu by sa pri krátení dôchodku z prvého piliera z dôvodu účasti v druhom pilieri zohľadňovalo bývalým sporiteľom aj poistné do rezervného fondu solidarity vo výške 4,75 % z ich vymeriavacieho základu. Takýto návrh Švejna predložil už na februárovej schôdzi pri rokovaní o otvorení druhého piliera, podporu väčšiny poslancov však jeho návrh nezískal.

Súvisiace články

Aktuálne správy