Miliónové dlhy: Baumax v Chorvátsku skrachoval

, E15 Foto: SITA

Rakúska sieť hobbymarketov Baumax neslávne opúšťa ďalší východoeurópsky trh. Veritelia zadlženej chorvátskej filiálky odmietli návrh na reštrukturalizáciu a firma v balkánskej krajine spadla do insolvencie.

"Môžeme potvrdiť, že Baumax sa sťahuje z Chorvátska, a že jeho dcérska spoločnosť podala návrh na insolvenciu. Tá sa ale týka len chorvátskeho Baumaxu," citovala agentúra APA vyhlásenie hovorkyne  firmy Moniky Voglgruberovej.

Reťazec podľa denníka Jutarnji list dlhuje v krajine 414,4 milióna kún (takmer 54 miliónov eur) chorvátskemu štátu a bankám, voči ostatným veriteľom má potom záväzky vo výške 93 miliónov kún (12,15 milióna eur). Celkový dlh tak presahuje 1,8 miliardy korún.

Firma zdôraznila, že na podnikanie v ďalších krajinách nemá krach v Chorvátsku žiadny vplyv. Reťazec už vlani kvôli zlým výsledkom predal filiálky v Bulharsku, Rumunsku a Turecku, tento rok potom oznámil odchod z Maďarska. Podľa ekonomického portálu E15 zvažoval Baumax opustenie Chorvátska už dlhší čas.

Baumax je rodinná firma s 38 ročnou tradíciou. V súčasnej dobe prevádzkuje v šiestich európskych krajinách 127 predajní s potrebami pre domácich majstrov a remeselníkov. V domovskom Rakúsku má 65 obchodov, v Česku 24, na Slovensku  v Maďarsku po 14, sedem v Chorvátsku a tri v Slovinsku. Celkom zamestnáva sedem tisíc ľudí.

Baumax sa naopak chce sústrediť na svoje kľúčové trhy, čo je vedľa domáceho Rakúska, hlavne Česká republika, potom Slovensko a Slovinsko. Problémy má aj materská firma, ktorá sa zadlžila kvôli expanzii vo východnej Európe a Turecku. Následne doplatila na nízky dopyt spojený so zlou situáciou na trhu s bývaním. Dlhy rakúskeho Baumaxu sa podľa dostupných údajov vyšplhali na 390 miliónov eur. Vlani v decembri sa dokonca objavili špekulácie o predaji celej firmy. Zakladateľ reťazca Karlheinz Essl vlani v marci oznámil, že chce v rámci sanácie firemných financií predať rakúskemu štátu svoju umeleckú zbierku za 86 miliónov eur, vláda ale obchod odmietla a Essl svoju ponuku následne stiahol.

Súvisiace články

Aktuálne správy