Egypt chce do r. 2020 zvýšiť príjmy z cestovného ruchu na 20 mld. USD

Egypt by chcel do roku 2020 prilákať okolo 20 miliónov turistov a v danom roku dosiahnuť príjmy z cestovného ruchu vo výške zhruba 20 miliárd USD (18,92 miliardy eur). Povedal to dnes v rozhovore pre agentúru Reuters na medzinárodnej ekonomickej konferencii v egyptskom letovisku Šarm aš-Šajch nový egyptský minister cestovného ruchu Chalíd Ramy.
Turizmus je kľúčovým odvetvím egyptského hospodárstva, no povstanie v roku 2011, ktoré viedlo k zvrhnutiu prezidenta Husního Mubaraka, tvrdo zasiahlo ekonomiku a odradilo ako investorov, tak aj turistov. V roku 2010 navštívilo Egypt 14,7 milióna turistov, v kritickom roku 2011 však ich počet klesol na 9,8 milióna. V ďalšom roku sa počet zahraničných turistov opäť zvýšil na 11,5 milióna, no potom sa ich počet začal znižovať a v minulom roku dosiahol 10 miliónov.
Ramy dúfa, že tento rok sa počty turistov zvýšia približne o 15 %. Čo sa týka investícií do tohto odvetvia, podľa Ramyho by Egypt mal mať v roku 2020 dostatok ubytovacích kapacít pre zahraničných návštevníkov, potrebuje však viac investovať do rozšírenia reštauračných kapacít a obchodných centier.

Súvisiace články

Aktuálne správy