Veľkoobchodné ceny v USA vo februári neočakávane klesli

Veľkoobchodné ceny v USA vo februári klesli už štvrtý mesiac v poradí, keďže nižšie ceny potravín vykompenzovali vzostup cien palív. Informovala o tom agentúra AP.
Ministerstvo práce oznámilo, že jeho index veľkoobchodných cien vo februári klesol o 0,5 %. Kľúčové veľkoobchodné ceny, medzi ktoré nepatria veľmi nestále ceny potravín a energií, sa znížili o 0,5 %. V priebehu posledných 12 mesiacov stratili veľkoobchodné ceny celkovo 0,6 %, kým kľúčové ceny vzrástli o 1 %.
Náklady na potraviny vo februári klesli o 1,6 %. Náklady na energie sú vo všeobecnosti veľmi nízke aj napriek zdraženiu benzínu o 1,5 %, keďže zemný plyn a elektrická energia zlacneli. Ceny benzínu v USA od polovice minulého roka klesali a v januári dosiahli šesťročné minimum 2,03 USD za galón (1,92 eura za 3,78 litra). Následne však začali stúpať a celonárodný priemer je v súčasnosti na úrovni 2,45 USD za galón.
Rozsiahle zamestnávanie ľudí v posledných 12 mesiacoch v kombinácii s lacnými palivami zlepšili v januári a vo februári dôveru spotrebiteľov na najvyššiu úroveň od hospodárskej recesie. Tieto trendy by mali rozprúdiť spotrebiteľské výdavky, ktoré sú kľúčovým faktorom pre celkovú ekonomickú aktivitu v USA.
Maloobchodné ceny klesli vo februári už tretí mesiac v poradí, keďže tuhá zima ochromila nákupy. Mnohí analytici však predpokladajú, že v nadchádzajúcich mesiacoch sa ceny opäť zvýšia. Podľa nich by USA mali v tomto roku zažiť najvyšší hospodársky rast za posledné desaťročie. Inflácia má zostať na nízkej úrovni.

Súvisiace články

Aktuálne správy