Podľa poslanca EP R. Sulíka ECB výkupom dlhopisov porušuje euroústavu

Európska centrálna banka (ECB) vykupovaním dlhopisov členských krajín eurozóny porušuje Zmluvu o fungovaní Európskej únie. V stanovisku to tvrdí predseda SaS a europoslanec Richard Sulík. Zároveň uvádza, že euroústava zakazuje ECB a národným centrálnym bankám priamy výkup dlhopisov. Išlo by totiž o financovanie verejného dlhu vytlačenými peniazmi.

„Kupovať cenné papiere nepriamo, to znamená, že štátny dlhopis povedzme Španielska kúpi ECB od obchodníka či investora, nie je síce explicitne zakázané. A však duch paragrafu znie, že ECB nesmie financovať verejný dlh a je jedno, či ECB kúpi dlhopisy na primárnom alebo sekundárnom trhu. Rozhodne dochádza k porušeniu euroústavy,“ píše europoslanec.

Ďalej uvádza, že peniaze, za ktoré ECB kúpi dlhopisy, dnes neexistujú. ECB ich podľa Sulíka vytvorí, keď ich bude potrebovať. „ECB je inštitúcia, ktorá dokáže vytvoriť akékoľvek množstvo peňazí a nemusí nič vyrábať, s ničím obchodovať, nič ponúkať. Stačí stlačiť enter. Preto je tento krok tak veľmi nebezpečný, lebo do obehu sa dostávajú peniaze, ktoré sú bez akejkoľvek protihodnoty,“ upozorňuje.

Sulík tvrdí, že na výkupe dlhopisov získavajú v prvom rade krajiny, ktoré by inak mali problém svoje dlhopisy predať. „Ide o krajiny nad mieru zadlžené a krajiny zadlžujúce sa. Napríklad Portugalsko má dnes dlh 135 percent HDP, čo je najviac v Európe hneď po Grékoch. Alebo Francúzsko, Španielsko, Taliansko či Belgicko,“ píše. Sulík zároveň hovorí, že ECB v prvej fáze neplánuje vykupovať grécke dlhopisy. „Aj to iba preto, aby eurozóna mala páky, ako donútiť Tsiprasa a Varufakisa poslúchať,“ myslí si europoslanec. Výkup dlhopisov podľa neho povedie k nárastu verejných dlhov krajín eurozóny. „Viac dlhov umožňuje aj takmer nulový úrok, čo je ďalšie škodlivé rozhodnutie ECB,“ vysvetľuje Sulík.

Europoslanec upozorňuje, že tieto opatrenia ECB vyradili z platnosti mechanizmy brániace veľkým dlhom jednotlivých krajín. „Krajina musela byť natoľko bonitná, aby jej niekto bol ochotný požičať. Po druhé, ak si štát požičal veľa, musel veľa platiť na úrokoch. Bohužiaľ, aj rozhodnutia ECB vedú k tomu, že čoraz viac krajín eurozóny sú ako drogovo závislí, ktorí riešia len ďalšiu dávku,“ hovorí.

Nepochybne treba dodať, že ak dlžníci získajú, sporitelia stratia. Ich úspory sa už dnes nezhodnocujú, a tak to aj ostane. Je fakt, že PIGS (Portugal, Italy, Greece, Spain) si žijú nad pomery. Podľa europoslanca je to spôsobené demokraciou. „Bežný volič, keď má na výber medzi niekým, kto sľúbi istoty a vlaky zadarmo, alebo niekým, kto sľúbi reformy, si väčšinou vyberie toho prvého,“ uzavrel Sulík.
Richard Sulík poslanec Európskeho parlamentu

Súvisiace články

Aktuálne správy