Duálne vzdelávanie má v SR tradíciu, treba len naštartovať, čo tu už bolo

Duálne vzdelávanie má na Slovensku dlhodobú tradíciu. "Nestaviame teda niečo úplne nové, len potrebujeme naštartovať to, čo sme tu už pred 25 rokmi mali," uviedol na margo vo štvrtok (12.

Duálne vzdelávanie má na Slovensku dlhodobú tradíciu. „Nestaviame teda niečo úplne nové, len potrebujeme naštartovať to, čo sme tu už pred 25 rokmi mali,“ uviedol na margo vo štvrtok (12. 3.) parlamentom prijatého zákona o odbornom vzdelávaní predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Milan Semančík.
Je podľa neho načase vrátiť sa k overenému modelu, keď sa žiaci pripravovali na výkon povolania priamo v podnikoch, získavali správne pracovné návyky a potrebné vedomosti, a tým aj reálnu šancu uplatniť sa na trhu práce práve vo vyštudovanom odbore. „Verím, že zmena systému vzdelávania prospeje k zlepšeniu kvality odborného vzdelávania na Slovensku, čo považujem za kľúčové,“ zdôraznil.
Ak má navrhnutý model vzdelávania skutočne dobre fungovať, je podľa neho nevyhnutné zo strany štátu zabezpečiť aj primerané financovanie nastavených zmien v systéme vzdelávania, ktoré bude na jednej strane motivačné pre vstup zamestnávateľa a na strane druhej motivačné a udržateľné pre stredné odborné školy (SOŠ). „To je nevyhnutné vyriešiť cez štátny rozpočet,“ poznamenal Semančík.
Pripomenul, že schválený zákon upravuje najmä podmienky vstupu zamestnávateľov do systému duálneho vzdelávania na SOŠ, podmienky vykonávania duálneho vzdelávania u zamestnávateľov, podmienky spolupráce zamestnávateľov so SOŠ, ich spoluúčasť pri plánovaní vzdelávacích potrieb trhu práce a tvorbe obsahu vzdelávania. „Predpokladá tiež, že bude doriešené aj financovanie celého projektu, za realizovanie ktorého je zodpovedných sedem profesijných združení a komôr, medzi nimi aj SPPK,“ dodal predseda SPPK.

Súvisiace články

Aktuálne správy