Prieskum: Slováci si sporia na konkrétny cieľ, ale aj na horšie časy

, ČSOB Foto: SITA

Aby vás neprekvapili nečakané udalosti, mali by ste si odkladať každý mesiac 10 % z výplaty a na účte vytvárať železnú rezervu vo výške troch mesačných platov. Aké je skutočné finančné správanie sa Slovákov, zisťovala ČSOB banka v online prieskume.

Z prieskumu vyplynulo, že jeden z troch Slovákov sa stavia k financiám zodpovedne a zámerne sa vyhýba neplánovaným výdavkom. Ďalšia tretina sa priznáva naopak k občasnej márnotratnosti, kedy nad rozumom preváži akútna potreba urobiť si radosť kúpou niečoho, čo nevyhnutne nepotrebujeme. 16% ľudí v prieskume uviedlo, že peniaze míňajú na dary pre svojich blízkych. Neplánovane vyťahovať peňaženku motivujú Slovákov podľa prieskumu najmä výpredaje.
 

Tendenciu neplánovane míňať majú najmä ženy, mužov výsledky prieskumu zaradili do skupiny ľudí, ktorá sa snaží zbytočne nemíňať.  

Až dve tretiny ľudí uviedlo, že sledujú svoj rozpočet a považujú sa v oblasti financií za stratégov. V prieskume sa iba jeden z dvanástich Slovákov označil za držgroša. O niečo viac je pôžitkárov, za ktorých sa označil každý štvrtý Slovák, ktorý sa zúčastnil prieskumu. Ľudia, ktorí sa zaradili do tejto kategórie, si bez výčitiek svedomia vychutnávajú veci a neváhajú priplatiť si za kvalitu.

Zo štatistík ČSOB vyplýva, že najobľúbenejším druhom sporenia je sporiaci účet, na ktorom majú ľudia v priemere nasporených viac ako 4000 eur. Priemerný vek človeka, ktorý si sporí, je 43 rokov. Za posledné 2 roky narástli úspory na sporiacich účtoch o 29 percent.

Niekoľko praktických rád
– Nemiňte hneď všetko, čo zarobíte, odkladajte si časť zárobku bokom, napríklad na sporiaci účet. Ideálna výška každomesačnej sumy zasielanej na sporiaci účet je 10 % z platu.
– Praktické je nastaviť si trvalý príkaz a míňať len to, čo máte k dispozícii na bežnom účte.
– Ak sa vám zvýši plat, zvýšte si aj sumu, ktorú si posielate na sporiaci účet.
– Ak vám výška mzdy umožňuje odkladať si väčšiu sumu bokom, rozdeľte ju do viacerých produktov. Nevyhnutnú rezervu si vytvárajte na sporiacom účte, na zabezpečenie do budúcnosti využite životné poistenie, stavebné sporenie, alebo investujte do podielových fondov

Online prieskum ČSOB realizovala na celoslovenskej vzorke takmer 2000 respondentov v čase 21.11. až 23.11. 2014

Súvisiace články

Aktuálne správy