Deficit štátneho rozpočtu Ruska dosiahol 7,4 % HDP

Za január a február bol schodok ruského štátneho rozpočtu na úrovni 7,4 % hrubého domáceho produktu. Moskva predpokladá, že deficit rozpočtu za celý rok 2015 bude vo výške 3,8 % HDP.

Deficit štátneho rozpočtu Ruska za január a február bol na úrovni 7,4 % hrubého domáceho produktu (HDP), čo je podstatne viac, ako krajina plánuje pre celý tento rok. Vyplýva to z údajov, ktoré vo štvrtok zverejnilo ruské ministerstvo financií. Hoci čiastočným dôvodom boli sezónne faktory, nezvyčajne vysoký schodok poukazuje na napätie v štátnych financiách Ruska, ktoré spôsobili nízke ceny ropy a oslabenie ekonomickej aktivity. Moskva predpokladá, že deficit rozpočtu za celý rok 2015 bude vo výške 3,8 % HDP.

Údaje rezortu financií ďalej ukázali, že deficit rozpočtu vo februári poskočil na úroveň 10,5 % HDP z januárových 4,2 % HDP. „Samozrejme dôvodom nie sú len sezónne vplyvy ale tiež pokles príjmov,“ povedal Vladimir Osakovskij, hlavný ekonóm pre Rusko v Bank of America Merrill Lynch. Oficiálne sa prognózuje, že ruské hospodárstvo sa v tomto roku zmenší o 3 %. Mnohí analytici si však myslia, že pokles bude väčší. V roku 2014 ruská ekonomika posilnila o 0,6 %. Okrem zníženia globálnych cien ropy hospodárstvo Ruska negatívne postihli aj západné sankcie pre rolu krajiny v ukrajinskej kríze.

Súvisiace články

Aktuálne správy