Maloobchodné tržby v USA klesli vo februári o 0,6 %

Maloobchodné tržby v Spojených štátoch zaznamenali vo februári nečakaný pokles, pod ktorý sa do veľkej miery podpísali slabšie predaje áut. Tie klesli na vyše ročné minimum. Navyše, Američania míňali menej aj v reštauráciách, ako aj na nákupy výrobkov na renováciu domu. Informovali o tom agentúry AP a Bloomberg a portál RTTNews.
Podľa dnešných informácií amerického ministerstva obchodu klesli maloobchodné tržby vo februári o 0,6 %, čo je už tretí pokles tržieb po sebe. V januári predstavoval pokles 0,8 %. Februárový výsledok je síce o niečo lepší než v prvom mesiaci roka, napriek tomu však sklamal ekonómov, ktorí očakávali rast tržieb o 0,3 %. Hlavným dôvodom je podľa ekonómov nepriaznivé počasie, ktoré ovplyvnilo nákupné plány amerických zákazníkov.
Aj bez započítania predajov áut, ktoré klesli o 2,5 % (najviac od januára 2014), zaznamenali tržby v americkom maloobchode vo februári pokles, a to o 0,1 %. Tempo poklesu je však podstatne miernejšie než v januári, keď vtedy bez započítania automobilového sektora klesli tržby o 1,1 %. Ekonómovia aj v tomto smere očakávali lepšie údaje, pričom počítali s rastom maloobchodných tržieb o 0,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy