Počet žiadostí o podporu v nezamestnanosti v USA klesol na 3-týždňové minimum

Počet nových žiadostí o podporu v nezamestnanosti v USA zaznamenal minulý týždeň výrazný pokles, väčší než sa očakávalo, čo znamená návrat na úroveň, ktorá predstavuje zotavovanie trhu práce. Informovali o tom agentúry AP a Bloomberg a portál RTTNews.
Americké ministerstvo práce dnes oznámilo, že počet nových žiadostí o podporu v nezamestnanosti klesol v týždni končiacom sa 7. marca o 36.000 na 3-týždňové minimum 289.000 z nahor revidovanej úrovne 325.000 žiadostí. Ekonómovia očakávali pokles na 309.000 z pôvodne udávanej úrovne 320.000 žiadostí v predchádzajúcom týždni (do 28. februára).
V poslednom februárovom týždni sa počet nových žiadostí zvýšil o 12.000. Dôvodom takéhoto vývoja na konci februára bolo podľa ekonómov nepriaznivé počasie. Ako uviedli, husté sneženie a snehové búrky viedli k pozastaveniu výroby vo viacerých podnikoch, čo spôsobilo dočasné prepúšťanie.
Štvortýždňový priemer žiadostí, ktorý je presnejším ukazovateľom, nakoľko nepodlieha takým výkyvom ako týždňové údaje, klesol najnovšie o 3750 na 302.250 žiadostí. Podľa ekonómov súčasný pokles počtu nových žiadostí o podporu v nezamestnanosti naznačuje, že firmy veria v priaznivý vývoj ekonomiky USA, v dôsledku čoho neprepúšťajú a navyše prijímajú ďalších zamestnancov.

Súvisiace články

Aktuálne správy