Hlavným dôvodom poklesu cien bola aj vo februári 2015 lacná ropa

Hlavný dôvod poklesu cien zostal aj vo februári 2015 nezmenený, a to lacná ropa. Uviedol to k februárovej inflácii analytik UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia Ľubomír Koršňák.
„Pozvoľné otočenie trendu sme mohli pozorovať až v druhej polovici februára. Ceny pohonných látok na Slovensku tak v priemere vo februári poklesli o 4,6 %, pričom dynamika ich medziročného poklesu sa pohybovala okolo 16 %,“ vysvetlil.
K medziročnému poklesu cien však podľa analytika stále prispievajú aj regulované ceny a potraviny. „Regulované ceny síce vo februári ostali nezmenené, v porovnaní s predchádzajúcim rokom však boli stále nižšie o 1,3 %. Ceny potravín vo februári poklesli o 0,3 %, a to aj napriek sezónnemu nárastu cien zeleniny a ovocia, keď výraznejší pokles cien zaznamenali najmä ceny mlieka, syrov a vajec, mäsa a nealkoholických nápojov,“ poznamenal.
Zdôraznil, že naďalej platí, že v súčasnosti neexistuje žiaden silnejší inflačný ťahúň a tento stav by mal pretrvávať počas väčšiny tohto roka. „V marci 2015 by sa však predsa len mal medziročný pokles cien začať zmierňovať, keď by korekcia ceny ropy a slabšie euro mali začať zdvíhať aj ceny pohonných látok na Slovensku. Ich cena však ostane stále výrazne pod úrovňou rovnakého obdobia minulého roka a naďalej ostanú hlavným dôvodom medziročného poklesu cien,“ myslí si Koršňák.
Inflácia by sa mala podľa neho pohybovať v blízkosti nuly, respektíve mierne pod nulou počas väčšiny tohto roka. „Zrýchlenie rastu medziročného rastu cien očakávame až v samom závere roka, kedy vyprchá štatistický efekt zníženia cien ropy,“ dodal.
„Vzhľadom k februárovej korekcii cien ropy Brent smerom nahor a aktuálnemu miernemu rastu cien benzínov v Rotterdame možno očakávať v marci 2015 rast cien pohonných látok aj na Slovensku. Ceny potravín naďalej prispievajú k medziročnému poklesu celkovej cenovej hladiny. Na základe predpokladov by mali ceny potravín začať medziročne rásť až koncom roka 2015,“ podčiarkli analytici menového úseku Národnej banky Slovenska.
Štatistický úrad (ŠÚ) SR dnes informoval, že spotrebiteľské ceny na Slovensku sa vo februári 2015 medziročne znížili o 0,5 %. Vo februári 2015 sa v porovnaní s januárom 2015 spotrebiteľské ceny v úhrne znížili o 0,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy