Väčšinu asignovanej dane delí mimovládkam 10 % najbohatších firiem a ľudí

O tom, komu pôjdu 2 % z odvedených daní firiem a ľudí, rozhodujú na Slovensku v prevažnej miere manažéri najziskovejších firiem a najviac zarábajúci jednotlivci. O približne 96 % prostriedkov z asignovanej dane firiem totiž rozhoduje 10 % spoločností s najväčším ziskom. Podobne 10 % ľudí s najvyššími príjmami rozhoduje o použití zhruba 80 % z celkovej asignácie fyzických osôb.
Vyplýva to z aktuálnej analýzy Inštitútu finančnej politiky (IFP) pri Ministerstve financií (MF) SR. Takisto z regionálneho pohľadu je rozhodovanie o prijímateľoch týchto prostriedkov nerovnomerné. „Takmer o polovici celkovej sumy asignácie rozhodujú ľudia s trvalým bydliskom a firmy so sídlom v Bratislavskom kraji,“ opísal IFP.
Umiestnenie financií z asignovanej dane je teda podľa inštitútu vychýlené v prospech spoločenských potrieb z pohľadu vysokopríjmových osôb a Bratislavského kraja.
V roku 2013 priniesla asignácia mimovládnym organizáciám prostriedky v celkovej výške 46,7 milióna eur. Tvorí tak len malú časť, približne 6 až 10 % príjmov neziskového sektora. Podľa údajov o príjmoch nezárobkových organizácií zostavovaných Štatistickým úradom (ŠÚ) SR mali nadácie, neinvestičné fondy a neziskové organizácie v roku 2013 celkové príjmy vo výške 441 miliónov eur. Celkové príjmy združení dosiahli 276 milióna eur.
Časť neziskových organizácií je ale napriek tomu podľa IFP od financovania z asignácie výrazne závislá. „Prehľad výročných správ 20 najväčších prijímateľov za rok 2013 ukázal, že asignácia tvorí 53 % príjmov týchto spoločností,“ vyčíslil inštitút.
IFP zároveň rozdelil celkovú sumu za rok 2013 na nezištnú asignáciu a tzv. asignáciu s vlastným osohom. Podľa odhadu inštitútu až 43 % asignovaných prostriedkov okrem verejného prospechu prináša aj vlastný osoh pre poskytovateľov. Firemné neziskovky napríklad okrem vykonávania verejnoprospešných činností prinášajú spoločnosti, ktorá ich založila, aj osoh v podobe reklamy. U fyzických osôb a malých firiem ide zase o podporu aktivít, na ktorých sa podieľajú buď samotné, alebo ich spriaznené osoby.

Súvisiace články

Aktuálne správy