Ukrajine pôžička nepomôže, krach ale globálny finančný systém nijak neohrozí

, CNBC Foto: SITA

Medzinárodný menový fond (MMF), môže hodiť Ukrajine záchranné lano, ale krajina potrebuje reštrukturalizovať svoju kopu dlhov v tvrdej mene, aby sa ekonomika stabilizovala, varujú analytici.

"Vyzerá to tak, že Ukrajina potrebuje len reštrukturalizovať svoje verejné dlhy, ale je tu ešte obrovské množstvo neistoty o tom, ako by reštrukturalizácia mohla vyzerať," uviedol William Jackson z Capital Economics:

Konflikt s proruskými separatistami vo východnej Ukrajine, ktorý vypukol vlani, zdevastoval ekonomiku krajiny. Ukrajinská hrivna devalvovala asi o 40 percent od začiatku roka, dlh krajiny sa viac ako zdvojnásobil k hrubému domácemu produktu, pomer v miestnej mene dosiahol asi 95 percent, píše Capital Economics.

A zatiaľ čo MMF v stredu rozšíril svoju štvorročný pôžičku o nových 17,5 miliardy dolárov na " podporu okamžitej ekonomickej stabilizácie" na Ukrajine, odborníci tvrdia, že to nemusí stačiť. "Menej ako 6 miliárd dolárov v devízových rezervách a výdavky národných bánk za zhruba 1 miliardu dolárov za mesiac nútia Ukrajinu rokovať s niektorými zo svojich hlavných držiteľov dlhopisov buď o znížení počtu veriteľov, alebo úprave úrokovej sadzby," píše Stratfor Global Intelligence.

Značný podiel dlhu Ukrajiny držia domáci investori a medzinárodné inštitúcie. Ale vláda by pravdepodobne mohla presvedčiť miestne banky a medzinárodné organizácie, aby sa podiel obrátil na 30 ku 10 percent, tvrdia analytici. Takže zostáva 17 miliárd dolárov eurobondov ako najpravdepodobnejší kandidát na reštrukturalizáciu dlhu, z ktorých správca amerického fondu Franklin Templeton vlastní 8 miliárd a ruská vláda 3 miliardy dolárov, uvádza Capital Economics s odvolaním sa na správy v médiách.

Rusko, ktoré má podporovať rebelov na východe, podľa nanalytikov nebude schopné robiť obštrukcie. Tým, že vlastní menej ako 20 percent istiny nebude môcť vetovať akékoľvek budúce zmluvy, ktoré vyžadujú dvojtretinovú väčšinu. Nejaké riešenie sa bude musieť nájsť už v nadchádzajúcich mesiacoch, pretože približne 4 miliardy dolárov eurobondov sú splatné vo štvrtom štvrťroku roku 2015.

Okrem stretnutí ohľadom nadchádzajúcich odkupov, musí Ukrajina čeliť výzve stabilizácie ekonomiky, zatiaľ čo financuje vojenské operácie na východe. "Hlavné úsilie pre vládu, aspoň v krátkodobom a strednodobom výhľade je, uprednostniť dosiahnutie makroekonomickej stability, zatiaľ čo financuje vojenské operácie vo východnej časti krajiny," tvrdí Stratfor Global Intelligence.

Keby sme pripustili default Ukrajiny, dôsledky pre iné štáty nemusia byť katastrofálne, vzhľadom k veľkosť dlhu krajiny, ktorý je pomerne malý. "Default Ukrajiny zmizol z novinových titulkov pomerne rýchlo," všimol si úverový analytik Ryosuke Kaneko, z Mizuho Securities, ktorý sa odvoláva na precedens Argentíny z minulého roku. Expozícia veľkých medzinárodných bánk v Argentíne dosiahla približne 30 miliárd dolárov a na Ukrajine sa pohybuje okolo 20 miliárd. "Je nepravdepodobné, že by default mal širší vplyv na globálny finančný systém," povedal Kaneko.

Súvisiace články

Aktuálne správy