Draghi: ECB počíta s rizikami pri tlačení peňazí

, CNBC Foto: SITA

Extra likvidita poskytnutá Európskou centrálnou bankou (ECB) by mohla predstavovať riziko pre finančnú stabilitu v regióne, povedal Mario Draghi, Aj keď nové politické opatrenia môžu predstavovať určité riziká, s tými sa ale počíta

"Pre riešenie týchto problémov je najvýhodnejšia makroprudenciálna politika," povedal Draghi na konferencii usporiadanej Centrom pre finančné štúdie vo Frankfurte nad Mohanom v Nemecku.

Dlho očakávané kvantitatívne uvoľňovanie upravilo výnosy dlhopisov v eurozóne."Naše nákupy znižujú výnosy z bezpečných aktív," povedal Draghi. "To navádza investorov k prechodu k rizikovejším, s vyšším výnosom. Penzijné fondy, banky a ďalší účastníci trhumôžu nahradiť cenné papiere iným dlhodobejším aktívom, a tým by sa ceny potlačili hore."

Reakcia trhu od začiatku programu nákupu dlhopisov ukázala, že tento krok môže v eurozónu zafungovať, dodal Draghi. Povedal, že táto politika bola netradičná, ale "nie neortodoxná," a vyhlásil, že by to mohlo ochrániť krajiny od gréckej nákazy.

Extra hotovosť, ktorá zaplavila ekonomiku tiež spôsobila pokles eura voči doláru na 12 ročné minimum. Akciové indexy predčili ich náprotivky v USA v tomto roku, aj keď to možno pripísať obavám z rastu sadzieb zo strany Federálneho rezervného systému. Podľa Paula Shearda, hlavného globálneho ekonóma Standard & Poor's by Európe pomohla na cestu späť zo súčasného prostredia deflácie a nízkeho rastu, skôr správna kombinácia politík, než len nákupný program zo strany ECB.

Volker Wieland
Volker Wieland, ktorý je členom nemeckej Rady ekonomickcých expertov, tzv. "múdrych mužov", ktorí radia nemeckej vláde, tvrdí, že je znechutený agresívnou menovou politikou ECB. Podľa neho mala ECB počkať so svojimi nákupmi štátnych dlhopisov až kým by sa región neocitol vo "vážnej deflačnej fáze." Tvrdí, že pokles cien ropy skreslil údaje.

Eurozóna má zmiešané ekonomické údaje za tento týždeň, zatiaľ urobila málo aby zažiarilo svetlo na konci tunela prípadného zotavenia. Výstupné čísla francúzskeho priemyslu opäť vzrástli v januári, podľa čerstvých údajov o 0,4 percenta. Avšak, čísla v Taliansku zaznamenali prudký pokles o 0,7 percenta od decembra do januára.

Súvisiace články

Aktuálne správy