Top trendmi v informačných technológiách sa zaoberal 13. ročník Softeconu

So špičkovými trendmi, ktoré sa v najbližších rokoch budú využívať v oblasti informačných technológií (IT), sa dnes v Bratislave zoznámili účastníci 13. ročníka IT konferencie Softecon. Snaží sa neštandardnou formou prinášať širokej verejnosti informácie o trendoch v uvedenej oblasti podnikania.
„Chceme komunite, s ktorou už dlhodobo spolupracujeme a ktorá nás už pozná, ponúknuť informácie, aby vedela rozpoznávať dlhodobé trendy, o ktorých si myslíme, že sú v dnešnej dobe na špičke v IT technológiách. Zmyslom konferencie teda nie je ponúkať produkty alebo služby,“ povedal TASR Aleš Mičovský, riaditeľ spoločnosti Softec, ktorá je organizátorom pravidelného každoročného podujatia. Slovensko podľa neho vďaka rôznym politickým rozhodnutiam pokročilo pokiaľ ide o využívanie otvorených dát verejnej správy.
„Verejnosti sú prístupné rôzne zmluvy, vieme do nich nahliadať, ale otázkou ešte vždy je, v akej kvalite sú tie verejné zdroje. Dnes nám už nestačí, že sa zmluva zverejní, ale podstatné je aj to, v akej forme a akým spôsobom sa s informáciami zo zmluvy dá ďalej pracovať. Aké sú ďalšie možnosti a akým spôsobom prospejú biznisu na Slovensku,“ priblížil Mičovský. Na druhej strane podľa neho aj IT firmy môžu prispievať k rozvoju obchodných spoločností, ich otvorenosti a transparentnosti.
Slovensko je jedna z mála krajín, ktoré sprístupnili obchodný register na internete. Ako povedal Gabriel Lachmann zo spoločnosti EEA, ide o kľúčový register pri uzatváraní obchodných vzťahov. „Revolúciou je aj zverejňovanie účtovných závierok firiem pôsobiacich na Slovensku,“ konštatoval. Podľa neho je to hodnotené veľmi pozitívne a nemá to takmer žiadna krajina na svete. „Informácie o ročných obratoch firiem a počte zamestnancov sú inde utajené, u nás je to otvorené.“ Lachmann to hodnotí ako ďalší pozitívny krok smerom k otváraniu spoločnosti. Najmä, keď štátny rozpočet SR cez rôzne podvodné praktiky stráca asi 40 % prostriedkov, čo podľa Lachmanna poškodzuje tých podnikateľov, ktorí dodržujú pravidlá trhu.
Organizátor konferencie spoločnosť Softec oslávi v tomto roku 25 rokov, zamestnáva do 300 ľudí a poskytuje služby v desiatich krajinách strednej Európy. Primárnou orientáciou spoločnosti je poskytovanie IT poradenských služieb.

Súvisiace články

Aktuálne správy