Medziročný pokles cien v Maďarsku sa spomalil

Vo februári sa maďarské spotrebiteľské ceny medziročne znížili o 1 % po januárovom poklese o 1,4 %, medzimesačne vo februári stúpli prvýkrát od júla 2014, a to o 0,5 %

Celková hladina spotrebiteľských cien v Maďarsku sa vo februári medziročne znížila o 1 %. Medziročný pokles cien sa tak spomalil, keďže v januári sa ceny oproti rovnakému mesiacu vlaňajška znížili o 1,4 %. Ceny palív a potravín, ktoré oslabovali, totiž opäť začali rásť. Informoval o tom v utorok maďarský štatistický úrad. Analytici predpokladali, že vo februári sa spotrebiteľské ceny v krajine medziročne znížia o 1,1 %.

Maďarská medziročná jadrová inflácia bola vo februári vo výške 1 %. V porovnaní s januárom posilnila, keďže vtedy podľa revidovaných údajov bola na úrovni 0,8 %. Medzimesačne sa maďarské spotrebiteľské ceny vo februári prvýkrát od júla 2014 zvýšili. Oproti januáru stúpli o 0,5 %, pričom ceny potravín dosiahli hmatateľný rast a napríklad ovocie a zelenina medzimesačne zdraželi o 7 %, uviedla Borbala Minaryová z maďarského štatistického úradu.

„Ceny motorových palív ukazujú, že trend ich poklesu sa zastavil a ceny od konca januára každý týždeň stúpajú. V rámci cien potravín sa prejavuje ten istý trend,“ konštatovala Minaryová. „Jadrová inflácia teraz tiež prejavuje známky rastu,“ dodala.

Súvisiace články

Aktuálne správy