Grécka vláda nechce umožniť zástupcom veriteľov návrat do Atén

Grécka vláda neumožní zástupcom medzinárodných veriteľov Grécka návrat do Atén. Vyhlásil to dnes hovorca gréckej vlády Gavriil Sakellaridis, čím naznačil, že vláda trvá na tom, aby sa rokovania o reformách a finančnej pomoci uskutočňovali v Bruseli. Informovala o tom agentúra DPA.
„Trojka v podobe ako ju poznáme, je už minulosťou a minulosťou sú aj jej doterajšie metódy, keď jej zástupcovia pravidelne prichádzali do Atén, aby tam komunikovali s predstaviteľmi gréckych ministerstiev,“ povedal Sakellaridis pre súkromnú televíziu Ant1. Ako dodal, grécky minister financií Janis Varufakis bude diskutovať priamo „s inštitúciami a rozhodnutia budú prijímané na politickej úrovni, zatiaľ čo technické rozhovory zástupcov gréckej vlády a medzinárodných veriteľov krajiny sa budú uskutočňovať v Bruseli“.
Vyhlásenie hovorcu gréckej vlády nasledovalo len deň po tom, ako predseda Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem oznámil, že zástupcovia Grécka a jeho medzinárodní veritelia (Európska komisia, Európska centrálna banka a Medzinárodný menový fond) začnú rokovania o balíku nových hospodárskych reforiem v stredu 11. marca v Bruseli, no technické tímy budú súbežne rokovať v Aténach.
Postoj predsedu Euroskupiny podľa DPA nepriamo podporil aj prezident ECB Mario Draghi. Ako agentúra uviedla, Draghi grécku vládu upozornil, že ak chce pre svoju krajinu získať ďalšiu finančnú pomoc, bude musieť umožniť veriteľom rokovania priamo v Aténach.

Súvisiace články

Aktuálne správy