Európska komisia podporí firemné škôlky aj flexibilnú prácu matiek

Rozdielmi v odmeňovaní žien a mužov na Slovensku, reálnou podporou podnikania v podmienkach Slovenska, podmienkami návratu žien a matiek do zamestnania alebo podnikania, či možnosťami uchádzať sa o rôzne finančné podporné prostriedky sa zaoberala dnešná Konferencia v Bratislave pod názvom "Uplatnenie, rodina, kariéra - musíme si vyberať?".

Rozdielmi v odmeňovaní žien a mužov na Slovensku, reálnou podporou podnikania v podmienkach Slovenska, podmienkami návratu žien a matiek do zamestnania alebo podnikania, či možnosťami uchádzať sa o rôzne finančné podporné prostriedky sa zaoberala dnešná Konferencia v Bratislave pod názvom „Uplatnenie, rodina, kariéra – musíme si vyberať?“. Konferenciu zorganizovala Platforma žien Slovenska (PŽS) spoločne s Americkým veľvyslanectvo na Slovensku, Slovak Business Agency a Zastúpením Európskej komisie na Slovensku.
Vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Dušan Chrenek upozornil na rozdiely v odmeňovaní žien na Slovensku. „Kým na Slovensku je rozdiel 19,8-%, priemer v Európskej únii je 16,4 %. Naším cieľom je podporovať ženy tak, aby mali dobré podmienky na svoje uplatnenie, či už v práci, v podnikaní, ale tiež v tom, aby sa viac dostávali na dôležité pozície v biznise či v politike,“ povedal TASR.
Chrenek ďalej upozornil na viaceré projekty, ktoré podporili. „On-line mentoring, ktorý je určený práve začínajúcim podnikateľkám, a som rád, že viaceré ženy začali podnikať aj pomocou tohto projektu a našli tak novú formu sebarealizácie. „Podpora rovnosti žien, podpora zosúladenia rodinného a pracovného života je, ako povedal, aj v záujme Európskej komisie. „Komisia dlhodobo podporuje takéto aktivity, a to nielen slovne, ale aj finančne,“ povedal Chrenek. Pripomenul, že z fondov EÚ možno podporiť budovanie predškolských zariadení, ale aj firemných škôlok, či využívanie rôznych flexibilných foriem práce.
Platforma žien Slovenska v poslednom období realizovala dva projekty na podporu podnikania žien. Okrem on-line mentoringu a ďalší projekt „Mesto pre rodinu a biznis“ vyhlásený formou súťaže, prostredníctvom ktorého mapovali situáciu v mestách.
„Zisťovali sme, do akej miery mestá dokážu pomôcť ženám zosúladiť rodinný a pracovný život. Víťazom sa stalo mesto Prievidza. V tomto období táto téma v spoločnosti rezonuje a chceme sa jej venovať intenzívnejšie. Ide nám o to, aby štát vytváral podmienky pre tie ženy, ktoré sa chcú realizovať a pracovať popri deťoch. Chceme vytvárať tlak na to, aby im zamestnávatelia viac umožnili využívať flexibilné formy práce. Zistili sme totiž, že niektoré mestá vôbec nemajú kontakt s týmito témami, nekomunikujú napríklad s centrami voľného času či rôznymi materskými centrami,“ povedala TASR predsedníčka PŽS Simona Petrík.
Česká republika podľa námestníčky Ministerstva sociálnych vecí a rodiny ČR Zuzany Jentschke Stocklovej sa posledný rok intenzívne venuje nielen zladeniu súkromného a pracovného života matiek, ale aj žien vo vyššom veku, ktoré sa starajú o svojich prestarnutých rodičov, prípadne starých rodičov.
„Zvažujeme aj pre túto vekovú kategóriu žien zaviesť niečo na spôsob dovolenky počas starostlivosti o blízkych príbuzných. Až 80 % sú to totiž práve ženy, ktoré sa starajú o svojich blízkych príbuzných. Ide o tie prípady, keď nie sú v starostlivosti nejakého sociálneho zariadenia. Mnohokrát ide o ženy po 50, ktoré sa musia postarať nielen o nezaopatrené deti, ale aj o svojich rodičov,“ povedala TASR. ČR preto podľa Stocklovej zvažuje, že aj v ich prípade by zákonom zaviazali zamestnávateľov k povinnosti ponúkať im flexibilné formy zamestnávania tak, ako je to u našich susedov zavedené v prípade starostlivosti o deti do 15 rokov.

Súvisiace články

Aktuálne správy