Vyčerpaní? Skúste si brutálny 80 hodinový pracovný týždeň

, CNN Foto: STU

Máte pocit, že vaša kancelárska práca je veľmi náročná? Skúste pracovať 13 hodín denne, šesť dní v týždni, po dobu troch mesiacov.

V Japonsku sa od bielych golierov očakáva, že dokážu zabrať tak, ako to je zdokumentované v novom virálnom videu na YouTube. Hlavný hrdina v ňom zaznamenáva jeden typický týždeň práce počas rušnej sezóny v odvetví finančných služieb, ktorá trvá od januára do marca. Každý deň, po pár hodinách spánku, štartujú preteky. V práci v priemere zostáva 13 hodín, bežne vypadne z kancelárie po 23:00, aby sa zbesilo hnal za posledným vlakom smerom domov. Scenár sa denno denne opakuje. Posledná klapka padne po šiestich dňoch zahŕňajúcich 78 hodín práce a 35 hodín spánku.

Video popisuje život typického japonského "salarymana," po našom úradníčka. Títo zamestnanci tvoria chrbticu japonskej ekonomiky, preto sa od nich očakáva, že v ich živote bude vždy zamestnávateľ na prvom mieste. Pri pohľade na počet odpracovaných hodín vám príde zle a to ich ešte čaká maratón stretnutí pri poháriku s kolegami a klientmi.

Video bolo zobrazené viac ako 680 000 krát na YouTube, ale ako hlavný hrdina vysvetľuje v druhom videu, je zžitý so svojim životným štýlom workoholika. "Nezaslúžim si žiadny súcit," povedal. "Keď som prijal túto ponuku, dobre som vedel, že to bude zaneprázdnená sezóna." Útechou pre neho je, že ide len o dočasnú úlohu. Na konci marca očakáva, že sa vráti k bežnému pracovnému času. Ale nie každý má toto šťastie. "V Tokiu nájdete takých, čo takto žijú po celý rok, s cieľom podporovať vlastnú rodinu," vysvetľuje autor videa. "Nedokážem si predstaviť, že by som toľko pracoval, ak by som mal mať takú zodpovednosť ako oni."

Zmena je ale možno na dosah. Premiér Šinzó Abe skúša pretláčať reformy na poli pracovného práva, ktoré by zrušili nadčasy pre špecialistov zarábajúcich viac ako 10 000 000 jenov (83 000 dolárov). Nápad je v tom, že sa nebude platiť za nadčasy, pracovníci budú nútení odísť z kancelárie skôr. Odbory majú ale námietky proti takémuto riešeniu, tvrdia, že to nepovedie k zníženiu počtu odpracovaných hodín, len k zníženiu kompenzácie vo forme odmien.

Súvisiace články

Aktuálne správy