Rezervy amerických firiem v zahraničí dosiahli vlani 2,1 bilióna USD

Zahraničné finančné rezervy amerických firiem dosiahli vlani 2,1 bilióna USD (1,92 miliardy eur). Uviedla to americká agentúra Bloomberg, ktorej správu prevzal portál nemeckého ekonomického mesačníka manager magazin (mm). Údaje podľa agentúry obsahujú správy, ktoré musia firmy publikovať podľa zákona povinne.
Rezervy amerických firiem vzrástli medziročne o 8 %. V minulom roku osem najväčších technologických spoločností, medzi ktorými sú Microsoft i Apple, si ich zvýšilo o 69 miliárd USD. Ich podiel podľa Bloombergu dosiahol na celkových rezervách amerických firiem v cudzine viac ako 20 %.
Dôvodom, prečo zahraničné príjmy nesťahujú americké koncerny do Spojených štátov, sú dane. Koncerny volia najradšej za sídla svojich firiem krajiny s najnižšími daňami. V dôsledku toho americké ministerstvo financií nedostáva do rozpočtu miliardy USD ročne. Vo Washingtone sa teraz vyvíja snaha riešiť problém zákonom, ale jeho príprava sa sotva hýbe z miesta. A dobrovoľne sa zrejme ani jeden šéf firmy neodhodlá repatriovať financie z cudziny do vlasti.
Najväčšie prostriedky v zahraničí však nemajú americké technologické koncerny, ale poprední hráči zo „starej ekonomiky“. Na prvom mieste je General Electric so 119 miliardami USD. Vlani ich zvýšil o 8 % a od roku 2010 mu vzrástli o 27 %. Koncern Apple, ktorý mal v roku 2010 vyše 12,3 miliardy USD mimo územia Spojených štátov, vlani držal už 69,7 miliardy USD.

Súvisiace články

Aktuálne správy