Zabudnite na Bitcoiny, sú tu BitchCoiny!

, wherecontainer Foto: sarahmeyohas

Fotografka si vytvorila vlastný model digitálnej meny, aby sa dostala k investorom vo svojom odbore. Sarah Meyohasová tvrdí, že v dlhodobom horizonte to môže znamenať revolúciu v obchodovaní s umením.

Na prvý pohľad to vyzerá ako slovná hračka. BitchCoin bol vytvorený po kríze v roku 2008, ide o digitálnu menu pre obchodovanie s umením. Je to spoločný produkt fotografky Sarah Meyohasovej a galérie Where z Brooklynu. Cieľom je získať investorov, ktorí inak nemajú blízko k tradičnému umeniu, ale takémuto nákupu z dlhodobejšieho hľadiska veria.

Podstatou BitchCoin je, že si nekupujete dielo, ktoré si následne doma zavesíte na stenu. Investujete do konkrétneho umelca, ktorému veríte. Týmto dávate najavo uznanie priamo umelcovi, beriete ho ako niekoho, koho tvorba kontinuálne rastie na hodnote.

BitchCoin v súčasnosti stojí 100 dolárov, a môžete ho investovať kedykoľvek do Meyohasovej súčasných, alebo budúcich fotografií vytlačených vo formáte 63,5 cm x 63,5 cm. Avšak BitchCoiny môžete aj darovať, ich cena sa bude pohybovať na základe dopytu trhu po konkrétnom umelcovi. Ak si dnes chcete kúpiť Meyohasovej foto v plnej veľkosti, zaplatíte 2500 dolárov. Ale ak namiesto toho zaplatíte 25 BitchCoinov, aj neskôr môžete kúpiť akékoľvek jej dielo, hoci už bude na trhu s umením dosahovať horibilnú sumu.

Nikoho asi neprekvapí obchodný duch Meyohasovej, pochádza z rodiny biznismenov. Sama študovala financie na Wharton School of Business, neskôr na Yale skončila fotografiu. Počas svojich vysokoškolských rokov úplne prepadla Bitcoinu, digitálna mena ju presvedčila, že dokáže byť životaschopná aj bez prítomnosti bánk. Spočiatku špekulovala nad tým, akoby sa dala prevádzkovať galéria výhradne za pomoci Bitcoinov, ale potom si uvedomila, že si môže vytvoriť vlastnú kryptomenu. Trh s BitchCoinom sa otváral 15. februára v galérii Where. Zatiaľ je v obehu 200 BitchCoinov, Meyohasová založila svoje fotografie ako zaistenie v skutočnej pobočke banky.

A čo hľadať v mene za trochu ponižujúcim označením "bitch"? "Ak žena prevezme kontrolu nad svojím osudom a je trochu agresívna, hneď sa označuje za suku," reaguje pripravene na túto otázku Meyohasová.

Tím okolo galérie Where považuje kryptomenu za experiment. Poslanie galérie je už zrejmé aj z toho, že namiesto tradičných budov v centre má inštalácie v lodných kontajneroch. Bolo pre nich dôležité, aby sa BitchCoin ukázal ako životaschopný a nielen ako metafora, alebo pominuteľný performance. „Najdôležitejšia vec je, aby mala naša spolupráca s umelcom skutočné, viditeľné črty. Naozaj sme stavili na Sarahinino umenie. Takáto stávka samozrejme vždy so sebou nesie isté riziko, ale myslíme si, že práve risk dokáže rozlíšiť zaujímavú výstavu od nezaujímavej. Našim cieľom v tomto prípade bolo riziko natoľko hmatateľné a pôsobivé, nakoľko to len bude možné," vyhlásil Hunter Lyon, jeden zo šéfov galérie a následne dodáva, že samozrejme aj oni sa pustili do nákupu z prvých dávok BitchCoinu.

Súvisiace články

Aktuálne správy