Začala stavba obchvatu Bardejova i obnova cesty pri Svidníku

Výstavba obchvatu Bardejova za 27 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty i rekonštrukcia cesty medzi Smilnom a Svidníkom za takmer 17 mil. eur majú byť hotové na budúci rok.

Výstavba juhozápadného obchvatu Bardejova za 27 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty, ako aj rekonštrukcia cesty medzi Smilnom a Svidníkom za takmer 17 mil. eur bez dane sa v pondelok oficiálne začali. Obe stavby majú byť hotové na budúci rok, 85 % oprávnených nákladov bude preplatených zo zdrojov Európskeho fondu regionálneho rozvoja.

„Oba projekty sú realizované na štátnej ceste I/77, ktorá je dlhodobo v nevyhovujúcom stave. Vďaka fondom Európskej únie sa nám to postupne darí meniť,“ povedal v pondelok počas začatia stavieb štátny tajomník ministerstva dopravy Viktor Stromček. Nový obchvat a obnovená cesta podľa neho prinesú nový stimul pre rozvoj tejto časti Slovenska. „Zlepší sa regionálne prepojenie a verím, najmä v prípade Bardejova, aj v zlepšenie podmienok pre rozvoj turistického ruchu,“ dodal.

V Bardejove sa vybuduje juhozápadný obchvat mesta so štyrmi napojeniami na existujúcu cestnú sieť. Nová cestná komunikácia v dĺžke 5,3 kilometra podľa ministerstva dopravy vytvorí podmienky pre odklon tranzitnej dopravy mimo zastavané územie mesta Bardejov. Zvýši sa tak plynulosť cestnej premávky v smere na Poprad z Prešova aj zo Svidníka. Zhotoviteľom stavby je združenie firiem Eurovia SK a.s. Košice a Strabag s.r.o. Bratislava. Obchvat by mal byť podľa zmluvy dokončený do júna 2016.

„Cieľom rekonštrukcie cesty I/77 v úseku medzi Smilnom a Svidníkom je komplexná rekonštrukcia a stabilizácia cesty. A to vrátane jej napojenia na cestu I/73, ktorá je medzinárodným cestným ťahom smerujúcim do Poľska,“ priblížil rezortný hovorca Martin Kóňa. Celková dĺžka stavby je 25,7 kilometra a lehota výstavby je 420 dní, teda štrnásť mesiacov. Práce vykonáva združenie firiem Firesta – Fišer, rekonstrukce, stavby, a.s. Brno a SLOV-VIA, s.r.o. Poprad.

Súvisiace články

Aktuálne správy