Ženy by museli pracovať o dve hodiny denne viac, aby zarobili ako muži

, MôjPlat Foto: SITA

Ak by chceli ženy zarobiť toľko ako muži, museli by pri dnešnom nastavení miezd každý deň pracovať o 108 minút viac.

Podľa prieskumu MôjPlat.sk dosiahol v roku 2014 priemerný hrubý mesačný plat na Slovensku 846 eur.  Muži zarobili 946 eur, ženy o 18 % menej (775 eur). Ženy platovo zaostávajú v každej vekovej kategórii. Najmenší mzdový rozdiel medzi mužmi a ženami je v skupine čerstvých absolventov, 10,5 %.

Väčšie rozdiely nachádzame vo vekových kategóriách od 25 do 54 rokov.  Najväčší rozdiel v hrubých mzdách medzi pohlaviami je okolo štyridsiatky, a to až 24 %, teda 231 eur mesačne.

Podľa Európskej komisie dosiahlo na Slovensku v roku 2012 vysokoškolské vzdelanie 28 % žien a 19 % mužov. Prieskum  ale potvrdzuje, že ženy zarábajú menej aj napriek dobrému vzdelaniu.


So stúpajúcim vzdelaním sa mzdové rozdiely dokonca zvyšujú. Najvyššie sú v prípade ľudí s ukončeným vysokoškolským vzdelaním, kde rozdiel dosahuje až 21 % (235 eur). Najmenší rozdiel medzi ženami a mužmi, 9,8 % (58 eur), nachádzame u Slovákov so základným vzdelaním.  „Trh práce neposkytuje ženám rovnaké príležitosti ako mužom“, vysvetľuje Zuzana Šmehýlová, analytička portálu Môjplat.sk. Rozdiely medzi mužmi a ženami vznikajú aj z dôvodu dlhšieho pracovného času u mužov. Tí pracujú v priemere 42,5 hodín týždenne, kým ženy o 1,8 hodiny menej. Aj keď však zohľadníme tento rozdiel, hodinová mzda žien je nižšia o 14,5 %.

 Podľa prieskumu majú matky s deťmi priemernú mzdu na úrovni 723 eur, bezdetné ženy majú mzdu o 80 eur vyššiu. „Ženy sa stávajú znevýhodnenou skupinou najmä v súvislosti s tehotenstvom a materstvom“, vysvetľuje Šmehýlová. Zamestnávatelia u žien predpokladajú zvýšené náklady spojené s nižšou časovou flexibilitou a mobilitou v súvislosti so starostlivosťou o deti. Ženy-matky počas materskej či rodičovskej dovolenky strácajú kontakt so svojou prácou. 

„To má vplyv na nižšie nastavenie miezd, ale tiež na znížené šance kariérneho postupu, alebo pri výbere zamestnancov, ktorým zamestnávateľ poskytne ďalšie vzdelávanie alebo tréning“, objasňuje Šmehýlová.

„Princíp rovnakej odmeny za rovnakú prácu je nutný, avšak sám o sebe nestačí. Pre  skutočnú rovnosť šancí je potrebné, aby bolo zabezpečené rovnomerné rozdelenie povinností medzi mužmi a ženami aj v starostlivosti o rodinu a domácnosť. Len potom budú môcť ženy napĺňať svoje kariérne plány tak, ako muži“, uzatvára Šmehýlová.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy