Elan je na predaj: Ľudia si lyže radšej požičiavajú

, ČTK Foto: Elan;Sporten

Elan sa dostal do problémov po tom, čo Európska komisia rozhodla, že nesplatená pôžička od slovinskej vlády Elan bola nedovolenou verejnou podporou, a prikázala pôžičku vrátiť. Na jej splatenie ale firma nemá peniaze.

Návrh riadenia kvôli nedovolenej verejnej podpore podal rakúsky výrobca Marker Völkl. Elan teraz musí peniaze vrátiť, ale nemá na to prostriedky. Vláda sa preto rozhodla Elan privatizovať.

Privatizáciu Elan nekomplikujú len dlhy voči bankám, ale aj požiadavka na vrátenie štátnej pomoci slovinskému štátu vo výške 12 miliónov eur. A bývalý manažér Elán Uroš Korže požaduje podľa Slovenia Times výplatu bonusu osem miliónov eur.

Do finále boja o získanie vlády nad slovinským výrobcom lyží sa dostali americká spoločnosť Boba Ing vlastnená slovinským podnikateľom Robertom Antunovičom a český výrobca lyží Sporten. Z ich strany záujem pretrváva aj v situácii, keď trh s lyžami zažíva kvôli rozmachu požičovní veľký prepad. Kým Sporten má záujem obe značky prepojiť, jej rival nemá s lyžami žiadne skúsenosti, podniká v biznise s detskými nosidlami. Antunovič pre Slovenia Times uviedol, že ponúka 15 miliónov eur, zatiaľ čo Sporten podľa neho len desať miliónov euro. Firma svoju ponuku nekonkretizovala. "Nie je nám jasné, prečo sa proces privatizácie preťahuje, keď sme ponúkli o päť miliónov viac a máme stratégiu na zachovanie pracovných miest," uviedol Antunovič . Hovoria aj o tom, že by sa Elan mohol previazať s inou slovinskú spoločnosťou Alpina. Tá okrem iného vyrába lyžiarske topánky.

Sporten, ktorý vlani vyrobil približne trikrát menej lyží ako slovinská značka s veľkými dlhmi. Vlani po veľkom prepade zvýšil výrobu o viac ako pätinu.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy