Deficit zahraničného obchodu USA v januári klesol

Deficit zahraničného obchodu Spojených štátov v januári podľa očakávania klesol z decembrového dvojročného maxima. Dôvodom bolo výraznejšie zníženie importu ako exportu. Informovali o tom agentúry Bloomberg a RTTNews.
Z najnovších údajov amerického ministerstva obchodu vyplýva, že schodok zahranično-obchodnej bilancie USA sa v januári 2015 znížil o 8,4 % na 41,8 miliardy USD (38,13 miliardy eur) z revidovaných 45,6 miliardy USD v decembri 2014. Tento výsledok sa takmer zhoduje s odhadom analytikov, ktorí predpovedali, že obchodný schodok Spojených štátov v prvom mesiaci tohto roka klesne na 41,1 miliardy USD.
Štatistiky zároveň odhalili, že hodnota januárového exportu sa znížila medzimesačne o 2,9 % na 189,4 miliardy USD, zatiaľ čo hodnota importu klesla o 3,9 % na 231,2 miliardy USD.
Na januárových výsledkoch amerického zahraničného obchodu sa podieľali aj spory odborárov so zamestnávateľmi v prístavoch na západnom pobreží USA, ktoré viedli k prerušeniu niektorých dodávok. Ekonómovia preto nepovažujú januárové výsledky za „reprezentatívne“.

Súvisiace články

Aktuálne správy