Analýza: Ruské záujmy v strednej Európe prevyšujú jeho možnosti

, stratfor Foto: SITA

Rusko aktívne pracuje na posilnení svojho vplyvu v strednej Európe v ostatných rokoch. Kríza na Ukrajine len zvýšila záujem Kremľa o región. Rusko si vzalo za cieľ využiť obchodné a politické väzby na podkopanie dôvery západných inštitúcií, aby strednú Európu dotlačilo k ruským záujmom.

Od vypuknutia krízy na Ukrajine sa Moskva čoraz viac zaujíma o niektoré krajiny strednej Európy, najmä o Maďarsko, Slovensko a Českú republiku. Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov má naplánovanú cestu na Slovensko v apríli a ruský prezident Vladimir Putin navštívil Maďarsko v polovici februára. Kremeľ tiež podporil svoje väzby s prezidentom Českej republiky Milošom Zemanom. Avšak geopolitické a ekonomické obmedzenia voči Rusku prevyšujú jeho ambície v regióne.

Stredná Európa je strategicky dôležitá pre Rusko, kvôli geografickej polohe na východnom okraji Európskej únie a NATO. Krajiny ako Maďarsko, Slovensko a Česká republika majú odlišné geografické imperatívy, než ich susedia v Ruskej periférii a sú otvorenejšie k možnostiam posilnenia vzťahov s Ruskom. Naproti tomu v Poľsku sa obrátia skôr na Západ, váhajú nadväzovať politické či obchodné vzťahy s Ruskom. Podobne aj Rumunsko, ktoré na pobreží Čierneho mora susedí s Moldavskom, bývalou sovietskou krajinou, má strach z ruského vplyvu, preto sa obracia na Západ. Krajiny v iných častiach strednej Európy sú geograficky ďalej od Ruska a od oblastí strategického záujmu. Vzhľadom k tomu, že čelia nižšej priamej bezpečnostnej hrozbe z Ruska, sú schopné lepšie balansovať medzi Ruskom a Západom.

Ruský rubeľ stratil 40 percent svojej hodnoty v roku 2014. Stále slabá mena bude mať pravdepodobne negatívny vplyv na ruské dovozy zo strednej Európy. V dôsledku toho sa ruská vláda zameriava na domáce výdavky. Kým niektoré finančné prostriedky budú pridelené na podporu geopolitických cieľov Ruska, najmä na Ukrajine, výdavky v iných oblastiach môžu byť obmedzené.

Počas eskalácie krízy na Ukrajine Rusku plne využilo finančnú krízu v Európskej únii, aby zvýšilo svoje obchodné možnosti v strednej Európe, čím zvyšuje svoje páky v regióne. V roku 2012 sa ruská Sberbank rozšírila do strednej Európy keď získala kontrolu nad dcérskymi spoločnosťami Volksbank International. V roku 2013 mala Sberbank podiel 1,9 percenta trhu v Českej republike a 2,9 percenta na Slovensku.

Finančné problémy Ruska postihujú aj tamojší bankový sektor. Standard&Poor odhaduje, že ruské banky môžu potrebovať tento rok 41 miliárd dolárov na pokrytie zlých úverov. Na konci februára, sa objavila informácia, že Sberbank môže predať svoje dcérske spoločnosti na Slovensku a Maďarsku.

V minulosti boli návštevy na vysokej úrovni z Kremľa do krajín strednej Európy zriedkavé. Putinova návšteva Maďarska ukazuje, že Kremeľ si pridal Strednú Európu do svojho zoznamu priorít. Správy o zvýšenej spravodajskej činnosti signalizuje, že porozumenie a ovplyvňovanie vývoja v regióne sú súčasťou stratégie Ruska. Avšak, v regióne, kde krajiny neustále balansujú medzi Západom a Ruskom, kde nové sankcie vyplývajúce z finančnej krízy a geopolitických problémov obmedzujú schopnosť Kremľa naplniť svoje ambície.

Spojené štáty údajne zvažujú, že svoju európsku operáciu Atlantic Resolve (Atlantické odhodlanie) zameranú na podporu amerických spojencov pred možnou ruskou hrozbou rozšíria o Českú republiku, Maďarsko a Gruzínsko. Ide o operáciu, ktorú Američania spustili vlani ako reakcia na výzvu niektorých európskych spojencov zo Severoatlantickej aliancie, ktorí sa cítia byť ohrození ruským prístupom k ukrajinskej kríze a ruskou anexiou ukrajinského polostrova Krym.

Súčasťou amerického projektu sú spoločné manévre a spoločný výcvik vojsk, posilnenie aktivity amerického námorníctva v Baltskom a Čiernom mori, modernizácie európskych základní a tiež podpora Gruzínska, Moldavska a Ukrajiny, teda krajín, ktoré majú s Moskvou napäté vzťahy.

"Do konca leta tu bude jasne viditeľná operácia, ktorá sa bude rozpínať od Baltu po Čierne more," citoval server DefenceNews plukovníka Michaela Fostera zo 173. leteckej brigády umiestnenej v Taliansku. Súčasťou operácie boli už manévre s armádami Poľska, Lotyšska, Litvy a Estónska. Do ďalšieho cvičenia sa na konci tohto mesiaca zapojí aj Rumunsko a Bulharsko, čím sa podľa servera ArmyTimes viac než zdvojnásobí počet amerických vojakov zapojených do operácie. Ich počet bude približne 1900, teraz je to 900.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy