Členom Rady banky v Eximbanke bude Miroslav Obert

Vláda vymenovala na ďalšie funkčné obdobie do funkcie člena Dozornej rady Exportno-importnej banky Mariána Podoláka

Vláda v stredu s pripomienkou schválila návrh na vymenovanie člena Rady banky a člena Dozornej rady Exportno-importnej banky SR. Keďže sa funkcie člena Rady banky vzdal súčasný minister hospodárstva Pavol Pavlis, na tomto poste ho nahradí štátny tajomník ministerstva hospodárstva Miroslav Obert. Členom Dozornej rady Exportno-importnej banky SR na ďalšie funkčné obdobie sa stane Marián Podolák, ktorému sa 26. februára tohto roka skončilo funkčné obdobie.

Ako vyplýva zo zákona o Exportno-importnej banke, Rada banky má päť členov. Členmi sú generálny riaditeľ, traja námestníci generálneho riaditeľa a ďalší člen, ktorý nie je zamestnancom banky. Týchto vymenúva a odvoláva vláda na návrh ministra financií SR. Funkčné obdobie generálneho riaditeľa a námestníkov generálneho riaditeľa v Rade banky je šesť rokov a ďalšieho člena Rady banky tri roky. Dozorná rada je najvyšším kontrolným orgánom Eximbanky, ktorá má sedem členov vrátane jej predsedu. Členov Dozornej rady vymenúva a odvoláva vláda na návrh ministra financií. Predsedu Dozornej rady volia a odvolávajú jej členovia tajným hlasovaním.

Exportno-importnú banku zriadili zákonom z roku 1997. Poslaním Eximbanky je podpora slovenského exportu prostredníctvom bankových a poisťovacích aktivít. Jej úlohou je zlepšiť hospodársku výmenu Slovenskej republiky so zahraničím a zvýšiť konkurencieschopnosť slovenských výrobcov na zahraničných trhoch.

Súvisiace články

Aktuálne správy