RBS plánuje prepustiť až 14.000 zamestnancov investičnej divízie

Royal Bank of Scotland (RBS) uvažuje o zrušení až 14.000 pracovných miest v divízii investičného bankovníctva, čo sú zhruba dve tretiny jej zamestnancov. Banka sa totiž v rámci novej stratégie plánuje preorientovať najmä na domáci trh. Informovala o tom agentúra Bloomberg s odvolaním sa na zdroj z banky oboznámený so situáciou, ktorý však nechcel byť menovaný.
RBS ešte nedokončila plán zmien. Banka na celom svete zamestnáva vyše 108.000 ľudí z toho v divízii obchodovania s cennými papiermi pracuje od 16.000 do 18.000 zamestnancov. RBS musela počas globálnej finančnej krízy v roku 2008 zachrániť pred pádom britská vláda, ktorá v nej odvtedy vlastní 81-% podiel.
Generálny riaditeľ RBS Ross McEwan sa odmietol vyjadriť k správam o plánoch na prepúšťanie v investičnej divízii. Pripustil však, že finančný ústav zruší „veľký“ počet pracovných miest, keďže banka vykázala za minulý rok stratu. Vedenie preto v rámci revízie stratégie uvažuje, že v investičných divíziách zahraničných dcér zruší približne dve tretiny miest.
V rámci reštrukturalizácie chce banka zredukovať hodnotu riskantných aktív investičnej divízie zo súčasných 107 miliárd libier (147,06 miliardy eur) na 35 až 40 miliárd GBP v roku 2019.
V americkej investičnej divízii plánuje RBS prepustiť približne 1000 z terajších 2000 zamestnancov.
RBS, najväčšia banka vo vlastníctve štátu, sa chce zamerať najmä na britský a západoeurópsky trh a sústrediť obchodovanie s cennými papiermi v Británii, Singapure a tiež v USA. Ponechá si časť prevádzok aj v Poľsku a v Indii a tiež tím obchodníkov v Japonsku.

Súvisiace články

Aktuálne správy