Ste skôr zlodej, alebo lakomec? Päť základných typov osobnosti podľa finančného správania sa

, Bloomberg

Autor bestsellerov, televízna hviezda a nesmierne úspešný podnikateľ. Aj to je finančný expert Kevin O'Leary. Vo svojej poslednej knihe predstavuje ďalších päťdesiat chýb, ktorých sa dopúšťame s peniazmi. Neponúka len rady ohľadom výdavkov, dlhov a úverov. Počas svojej bohatej obchodnej kariéry vystriedal rad odborov a videl toho dosť na to, aby vo svojej knihe "Cold Hard Truth on Family, Kids and Money" dokázal zhrnúť najbežnejšie vzorce finančného správania len do piatich osobnostných typov.

Majster požičaj
Poznáte Alana zo seriálu Dva a pol chlapa? Človeka, ktorý si "náhodou" zabudne peňaženku doma zakaždým, keď niekam vyrazí? Spravidla nedáva príliš veľké prepitné, ak vôbec nejaké dá. "Niekedy takíto ľudia pochádzajú z prostredia nedostatku," opisuje O'Leary. "Nedostatok peňazí, nedostatok zdrojov, nedostatok času." Taký človek má podľa O'Learyho tendenciu požičiavať si peniaze od rodiny a priateľov tak dlho, kým ho neodstrihnú.

Spendaholik
"Spending money", teda míňanie peňazí, mu nie je cudzie. "Všetci dobre vieme, o koho ide. Sú to tí, čo chcú za všetkých zaplatiť. Zúfalo sa snažia pôsobiť úspešne a populárne," píše O'Leary. "Nenechajte sa ale pomýliť." Keď niekto zakaždým platí za svojich priateľov, neznamená to ešte, že si to môže dovoliť. Podľa O'Learyho existuje dosť vysoká pravdepodobnosť, že títo ľudia žijú na dlh. Iste, pre takéto správanie je rad ospravedlnení, ale poukazuje to na spendaholikovu neschopnosť celoživotne zaobchádzať s peniazmi. "V prípade dlhu sa peniaze stávajú vašimi nepriateľmi," upozorňuje O'Leary.

Povaľač
Charakterizuje ho nedostatok ambícií. Nikdy sa nemusel starať o peniaze. Buď mu ich vždy zaistila rodina, alebo žije v polorozpadnutom byte a je dlhodobo zahrabaný v jednom zamestnaní. Taký človek nemá úspory. Jednoducho očakáva, že sa jeho finančné problémy vždy nejakým spôsobom vyriešia.

Zlodej
"Najlepšími zlodeji sú vlci v obleku od Armaniho. Vyzerajú ako bohatí biznismeni, ale sú to podvodníci," hovorí O'Leary. Za svoju kariéru sa vraj stretol s celým radom ľudí, ktorí si jednoducho nemohli pomôcť. Okrádať ľudí o peniaze sa stalo ich zvykom, chorobou. Nejakú dobu im ich stratégia môže vychádzať, avšak keď zaklapne pasca, ich reputácia je navždy stratená a oni neraz aj spolu s ich rodinou sú zo spoločnosti bez milosti vylúčení. "Poznám hudobného promotéra, veľmi vplyvného muža, ktorý ľudí mnohokrát okradol a potom spálil všetky mosty," opisuje O'Leary. "Je veľmi bohatý, ale o to už ani veľmi nejde. Prišiel o všetky sociálne i obchodné kontakty."

Lakomec
"Lakomec utráca vyvážene a žije život obklopený svojimi finančnými prostriedkami. Ku sporeniu aj investovaniu pristupuje zdravo, vie, ako si stanoviť rozpočet a ako ho dodržať,"
opisuje O'Leary. Je veľa vecí, ktoré chcem, ale nemôžem si ich dovoliť. A kým si ich nebudem môcť dovoliť, budem sa musieť bez nich zaobísť, hovorí lakomec. O'Learyho matka vraj spĺňa tri základné pravidlá, ktoré definujú, čo znamená hovoriť jazykom chamtivca: "Príliš neutrácať. Čo najviac šetriť. Vždy investovať." Lakomec je tak trochu chybné označenie. Je to totiž z hľadiska financií jediný žiaduci typ osobnosti.

Súvisiace články

Aktuálne správy