Peniaze, či kariéra: Zásadné rozdiely vo východnej a západnej Európe

, hbr.org Foto: SITA

Kariérne plány mladých sa líšia naprieč Európou. Kým na Východe sú prioritou vysoké príjmy, na Západe je hlavnou motiváciou kariéra. Na Východe nie je jednotný názor na odchod do dôchodku, naopak na Západe sa očakáva, že s prácou skončia medzi 61 až 70 rokom života.

Mladí vo veku 15-35 rokov je veková skupina, ktorá aktuálne začína preberať vedúcu úlohu v ekonomike. Harvard Business Review nedávno uviedol, že na základe najnovšieho prieskumu sa motivácia v Európe rôznila. Ako sa ukázalo, vo východnej Európe asi 50 percent mladých sa chce dostať do vedúcej pozície najmä kvôli vysokému platu. Pre nich sú pracovné výzvy najmenej dôležitý faktor. Západná Európa je v tomto oveľa vyváženejšia. Podiel mladých ľudí, ktorých nemotivuje vysoký plat, ale schopnosť firmy, či organizácie ovplyvňovať veci. Túto možnosť považujú za hlavnú hnaciu silu, po nej nasleduje profesionálna výzva. Kým na Západe sa domnievajú, že hlavná úloha šéfa je umožniť zamestnancom dosahovať čo najvyššie ciele, na Východe nič také od vedúcich pracovníkov neočakávajú. Požadujú, aby šéfovia technicky aj odborne dobre viedli oblasť, v ktorej pracujú.

Významný počet mladých ľudí vo východnej Európe, čo je viac ako štvrtina, verí, že odídu do dôchodku vo veku okolo 60 rokov, ale len 30 percent si myslí, že prestanú chodiť do práce iba po sedemdesiatke. Naopak v západnej Európe tieto dva extrémy vôbec nefigurujú. Drvivá väčšina mladých ľudí verí, že do dôchodku pôjdu vo veku medzi 61 a 70 rokom.

Súvisiace články

Aktuálne správy