Americký HDP sa v 4. kvartáli zväčšil o 2,2 %

Podľa skorších údajov federálneho ministerstva obchodu mala najväčšia svetová ekonomika v štvrtom kvartáli medziročne posilniť o 2,6 %

Spomalenie americkej ekonomiky bolo v závere roka výraznejšie, než uvádzali pôvodné odhady. Podľa revidovaných údajov, ktoré zverejnilo v piatok federálne ministerstvo obchodu, hrubý domáci produkt (HDP) USA v štvrtom kvartáli medziročne posilnil o 2,2 % po tom, čo sa v treťom štvrťroku zväčšil o 5 %. Podľa skorších údajov mala najväčšia svetová ekonomika v poslednom štvrťroku vzrásť o 2,6 %.

Spotrebiteľské výdavky po revízii o jednu desatinu percentuálneho bodu smerom nadol posilnili o 4,2 %, čo stále predstavuje najrýchlejšiu mieru rastu od prvého kvartálu 2006. Súkromná spotreba sa na tvorbe amerického HDP podieľa viac ako dvoma tretinami. Firmy v USA však vytvorili v poslednom kvartáli 2014 zásoby v hodnote 88,4 mld. USD, čo bolo výrazne menej ako pôvodný odhad na úrovni 113,1 mld. USD. Silný domáci dopyt zároveň prispel k prehĺbeniu obchodného deficitu, ktorého negatívny príspevok k tvorbe HDP dosiahol 1,15 percentuálneho bodu namiesto skoršie odhadovaných 1,02 bodu.

(1 EUR = 1,1317 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy