Francúzske spotrebiteľské výdavky posilnili

Januárové výdavky francúzskych spotrebiteľov medzimesačne stúpli o 0,6 %, decembrové výdavky podľa revidovaných údajov vzrástli o 1,6 %

Francúzske spotrebiteľské výdavky v januári medzimesačne posilnili o 0,6 %, čo sa považuje za znak toho, že tradičný motor ekonomiky krajiny prejavuje známky oživenia. V januári okrem iného vzrástli výdavky francúzskych domácností na tovary dlhodobej spotreby, a to o 1,9 % a výdavky na autá o 3,2 %. Informoval o tom v piatok štatistický úrad krajiny INSEE.

Úrad zároveň smerom nahor revidoval údaje o raste spotrebiteľských výdavkov v decembri. Pôvodne sa odhadovalo, že sa zväčšili o 1,5 %, ale podľa revidovaných údajov posilnili o 1,6 %. Pomohlo tomu zväčšenie výdavkov na kúrenie. „Ide o pomerne dobré čísla,“ povedal Francois Cabau, ekonóm Barclays. „Smerujeme k jasnému zrýchleniu aktivity v prvom štvrťroku,“ dodal.

Spotrebiteľské výdavky, ktoré sleduje INSEE, tvoria zhruba polovicu celkových výdavkov francúzskych domácností. Tie pritom predstavujú približne polovicu francúzskeho hrubého domáceho produktu (HDP). Vláda Francúzska ráta s tým, že HDP krajiny v tomto roku posilní prinajmenšom o 1 %, čím sa zníži nezamestnanosť a prinesie to daňové príjmy, ktoré jej pomôžu zredukovať deficit.

Súvisiace články

Aktuálne správy