Francúzsko dostalo od EK opäť viac času na konsolidáciu rozpočtu

Francúzsko dostalo opäť viac času na konsolidáciu rozpočtu. Informovala o tom agentúra DPA. Druhá najväčšia ekonomika eurozóny musí znížiť rozpočtový schodok na 3 % hrubého domáceho produktu (HDP) až v roku 2017, uviedol dnes podpredseda Európskej komisie (EK) Valdis Dombrovskis.

Francúzsko dostalo opäť viac času na konsolidáciu rozpočtu. Informovala o tom agentúra DPA.
Druhá najväčšia ekonomika eurozóny musí znížiť rozpočtový schodok na 3 % hrubého domáceho produktu (HDP) až v roku 2017, uviedol dnes podpredseda Európskej komisie (EK) Valdis Dombrovskis. Paríž mal pôvodne skresať deficit na túto hranicu stanovenú Európskou úniou (EÚ) už tento rok.
EK tak dala Francúzsku dva roky navyše na konsolidáciu rozpočtu. Paríž však musí v apríli predložiť detaily plánovaných reforiem, ktoré sa potom v máji preskúmajú.
EK dospela k tomuto rozhodnutiu v kontexte analýzy hospodárskych a fiškálnych politík krajín EÚ. Členské štáty museli predložiť návrhy rozpočtov na tento rok. Komisia dala Francúzsku, Taliansku a Belgicku čas do marca, aby dali svoje rozpočty do poriadku. Proti Parížu sa však na rozdiel od Ríma a Bruselu už roky vedie procedúra pre nadmerný deficit.
Prípad Francúzska je mimoriadne chúlostivý. Krajina dostala už dvakrát viac času na zníženie rozpočtu. Paríž zdôvodňuje pomalú fiškálnu konsolidáciu slabým rastom ekonomiky.
EK požaduje od Paríža, aby tento rok skresal štrukturálny deficit o 0,5 percentuálneho bodu. Vláda pôvodne ohlásila zníženie len o 0,3 percentuálneho bodu. Plánované reformy sú krokom správnym smerom, uviedol komisár EÚ pre hospodárske a menové záležitosti Pierre Moscovici.

Súvisiace články

Aktuálne správy