Slovensko je na núdzové situácie po plynovej kríze lepšie pripravené

Pripravenosť Slovenska zvládnuť núdzové situácie sa vďaka prijatým opatreniam po plynovej kríze v roku 2009 výrazne zlepšila, naďalej je tu však značný potenciál pre budovanie a rozvoj infraštruktúry. Na dnešnom stretnutí hospodárskych a zahraničných výborov parlamentov krajín Vyšehradskej štvorky (V4) v Bratislave to uviedol štátny tajomník Ministerstva hospodárstva SR Miroslav Obert.
Ako povedal vo svojom prejave, k hlavným prioritám predsedníctva SR vo V4 patrí zvyšovanie energetickej bezpečnosti a spolupráca pri realizácii prepojení energetických systémov. Ich cieľom je dobudovať fungujúci integrovaný trh s energiami v Európskej únii.
Slovensko spolu s ostatnými krajinami regiónu vyvinulo podľa neho v poslednom období veľké úsilie pri presadzovaní strategických zámerov zo zoznamu takzvaného spoločného záujmu. „To je dôležitý predpoklad pre skutočnú diverzifikáciu energetických zdrojov a trás, pre zvýšenie energetickej bezpečnosti celého regiónu strednej Európy,“ zdôraznil Obert.
Zároveň pripomenul plynovú krízu, ktorú Slovensko zažilo v roku 2009. „Po tejto kríze sme vykonali zásadné opatrenia, čím sa pripravenosť zvládnuť núdzové situácie v súčasnosti výrazne zlepšila. Potenciál pre budovanie a rozvoj infraštruktúry však zostáva naďalej značný,“ domnieva sa.
Štátny tajomník priblížil, že predsedníctvo V4 sa dnes zameriava najmä na pokračovanie budovania severo-južného plynárenského koridoru, ktorý bude spájať LNG (kvapalný zemný plyn, pozn. TASR) terminály v Poľsku a Chorvátsku. „Pokračujeme v realizácii slovensko-maďarského plynárenského prepojenia, ktoré je tesne pred uvedením do komerčnej prevádzky,“ informoval s tým, že z dôvodu technických problémov sa jeho spustenie o pár mesiacov posunulo.
Za ďalší významný projekt označil Obert plynárenské prepojenie medzi Slovenskom a Poľskom, ktoré je momentálne v štádiu hodnotenia vplyvu na životné prostredie. Ako vyčíslil, na tento projekt prispela Európska komisia sumou 4,6 milióna eur z eurofondov.
Vybudovanie reverzného plynového prepojenia medzi Slovenskom a Ukrajinou považuje štátny tajomník rezortu hospodárstva za reálnu deklaráciu slovenskej solidarity v praxi, ktorá prispela k stabilizácii energetickej situácie na Ukrajine. Vyzdvihol tiež význam zvýšenia prepravnej kapacity ropovodu Adria a slovensko-maďarského prepojenia elektrizačných sústav.
„Myšlienka konektivity v oblasti plynu, ropy a elektrickej energie je absolútne potrebná a bez vnútorného trhu nebude fungovať žiadna energetická únia,“ uzavrel Obert.

Súvisiace články

Aktuálne správy