Spotrebiteľská nálada sa v januári nezmenila

Spotrebitelia na Slovensku v januári tohto roka síce pozitívnejšie vnímali očakávaný vývoj nezamestnanosti a predpokladanej ekonomickej situácie, na druhej strane sa však zhoršil ich výhľad pri odhadovaných úsporách domácností.

Nálada spotrebiteľov na Slovensku sa v januári nezmenila. Podľa aktuálneho Spotrebiteľského barometra Štatistického úradu SR totiž indikátor spotrebiteľskej dôvery zostal v prvom mesiaci tohto roka na decembrovej úrovni záporných 10,4 bodu. Priaznivý medzimesačný vývoj očakávanej nezamestnanosti a predpokladanej ekonomickej situácie na Slovensku bol totiž podľa štatistikov negovaný rastom obáv pri odhadovaných úsporách domácností. Oproti obdobiu spred štvrťroka sa však dôvera spotrebiteľov zvýšila o 4,1 bodu a medziročne indikátor stúpol o 3,1 bodu.

V porovnaní s decembrovým prieskumom spotrebiteľskej dôvery sa podľa Štatistického úradu SR pri siedmich z 12 hodnotených indikátorov situácia zlepšila. Výraznejšie poklesy zaznamenali štatistici pri hodnotení podmienok sporenia v krajine a pri perspektívach úspor domácností. Menšie zhoršenie, kde bol rozdiel nižší ako 1 bod, sa evidovalo pri očakávanej finančnej situácii v domácnosti, pri hodnotení podmienok na trvalé nákupy a pri bilancii príjmov a výdavkov domácnosti. Zlepšenie sa zaznamenalo najmä pri hodnoteniach makroekonomického vývoja, ako napríklad doterajšej a očakávanej hospodárskej situácie, či vývoja inflácie a nezamestnanosti.

Podľa údajov Európskej komisie v rebríčku 28 štátov usporiadaných podľa klesajúceho indexu spotrebiteľskej dôvery sa pritom Slovensko s hodnotou sezónne upraveného indikátora na úrovni záporných 8,9 bodu umiestnilo na 14. priečke. „V januári 2015 bola úroveň pesimizmu na Slovensku o 3,1 bodu vyššia, ako v priemere za Európsku úniu, kde dosiahla úroveň mínus 5,8 bodu,“ dodáva Štatistický úrad SR.

Súvisiace články

Aktuálne správy