Stále nie je jasné, kedy Fed zvýši sadzby

Podľa šéfky americkej centrálnej banky Janet Yellenovej má Federálny rezervný systém priestor na zvýšenie sadzieb v čase, keď usúdi, že to umožňujú údaje z ekonomiky.

Americký Federálny rezervný systém (Fed) sa pripravuje na úvahy o zvýšení úrokových sadzieb "zasadnutie od zasadnutia“. V utorok to v americkom Kongrese uviedla šéfka americkej centrálnej banky Janet Yellenová. Zároveň objasnila, ako bude Fed v najbližšom čase postupovať. Prvým krokom bude, že sa postoj americkej centrálnej banky prestane označovať ako "trpezlivý" a Fed sa dostane do fázy, keď rast úrokových sadzieb bude možný na ktoromkoľvek zasadnutí. Týmto prístupom sa tak Fed nezaviazal k zvýšeniu úrokových sadzieb na žiadnom konkrétnom zasadnutí.

Podľa Yellenovej má však banka priestor na zvýšenie sadzieb v čase, keď usúdi, že to umožňujú údaje z ekonomiky. Šéfka americkej centrálnej banky ďalej poznamenala, že má pocit, že americký trh práce a ďalšie kľúčové ukazovatele sa "postupne dostávajú do solídneho stavu“. Podľa jej slov však trh práce stále nie je úplne zotavený a výhľad americkej ekonomiky nie je veľmi jasný . Dôvodom je výkon svetovej ekonomiky, ktorý je slabší, ako sa dúfalo. Problémom je viaznuci rast miezd a aj oslabujúca inflácia.

Súvisiace články

Aktuálne správy