Trh operatívneho lízingu v minulom roku rástol

Za vlaňajším nárastom stojí legislatíva, ako aj záujem malých firiem a firiem s čisto slovenským kapitálom o túto formu obstarania vozidiel

Trh operatívneho lízingu a outsourcingu správy firemných vozidiel vzrástol v minulom roku o 12 %. Ako ďalej informovala spoločnosť Business Lease, odvážnejšie predpovede pritom hovorili o 10-percentnom medziročnom náraste. Počet vozidiel firiem v operatívnom lízingu teda vlani bol na slovenskom trhu 23,8 tisíc. Avšak operatívny lízing je podľa Business Lease na Slovensku v porovnaní so západnou Európou stále novou formou financovania a správy firemných vozidiel.

Trh operatívneho lízingu vlani podľa vyjadrení Business Lease rástol vďaka trom hlavným trendom. Je to postupný prechod spoločností z finančného na operatívny lízing, čo súvisí aj so zmenou legislatívy, hlavne zákona o dani z príjmu. „Ďalej pozorujeme zvýšený prechod už aj malých spoločností do operatívneho lízingu. A do tretice, obľúbenosť operatívneho lízingu rastie aj u čisto slovenských firiem bez zahraničného kapitálu,“ povedala obchodná riaditeľka Business Lease Slovakia Lucia Čišková.

Spoločnosť predpovedá na Slovensku obdobný rast aj v ďalších rokoch. „My sami plánujeme tento rok narásť o ďalších minimálne 10 %,“ uviedla Čišková. V tomto roku sa však podľa nej objavia aj tri ďalšie trendy. Silnieť bude rozvoj elektromobility, a to aj pri prenájmoch áut. Obdobne sa očakáva aj postupný rast záujmu fyzických osôb o operatívny lízing a nemenej zaujímavou témou bude podľa Čiškovej aj car-sharing, teda požičiavanie auta, ktoré práve klient nevyužíva.

Súvisiace články

Aktuálne správy