Budeme namiesto benzínu tankovať pálenku?

, CNBC Foto: SITA;Celtic Renewables

Škótsko je preslávené mnohými vecami, od romantickej poézie Roberta Burnsa až po drsnú, ale prekrásnu prírodu. V súčasnej dobe sa do popredia záujmu dostáva aj ďalšia ikona, prvotriedna škótska whisky. Tento raz ale nejde o jej priamu konzumáciu. Príprava novej generácie biopalív by mohla zmeniť spôsob ako sme sa doteraz pozerali na autá, či lietadlá.

Podnikateľský startup Celtic Renewables sa zameral na výskum v oblasti biopalív Pod vedením profesora Martina Tangneyho z Výskumného centra Edinburgh Napier University hľadajú nové možnosti pre obrovský sladový whisky priemysel. Ako sami tvrdia, ide o zdroj pre rozvoj bio-butanolu, ďalšej generácie biopalív.

Spôsob ako zmeniť vedľajšie produkty pri výrobe whisky na palivo je pomerne jednoduchý. Použije sa to, čo zostalo zo sladu po pivovaroch a pomieša sa to so zvyškami po destilácii a fermentáciou sa získa to, čomu v Celtic Renewables hovoria "vývar". V priebehu fermentácie vznikajú plyny, vrátane vodíka a z vývaru sa destilujú tri hlavné produkty: acetón, butanol a etanol.

Práve butanol z tohto procesu vyvoláva najväčšie vzrušenie. "Biobutanol je na rovnakej úrovni ako benzín, je to energia, zodpovedá prakticky palivu," povedal Mark Simmers, generálny riaditeľ spoločnosti Celtic Renewables  pre CNBC potvrdil, že "liter butanolu ťa pekne odvezie… skoro na rovnakú vzdialenosť ako liter benzínu."

Podľa firmy by sa dal biobutanol použiť aj v neupravených spaľovacích motoroch. Dá sa miešať s naftou aj bionaftou. "Jednou z ďalších výhod butanolu je, že je potenciálne veľmi dobrý pre letecké palivo, takže nemusí ísť iba do auta," povedal Mark Simmers. Celáý proces opísal ako "adaptáciu 100 rokov starého, osvedčeného, kvasného procesu." Tento proces, podľa Simmersa nie je obmedzený len na whisky, biopalivo sa dá vytvoriť aj z iných surovín. "Budúci potenciál pre nás predstavujú stovky miliónov litrov biopalív, pretože tento postup neplatí len pre zvyšky pri výrobe whisky, ale aj z iného liehového priemyslu, z pivovarníctva a radu poľnohospodárskych odpadov," povedal Simmers.

Celtic Renewables by prvý komerčný výrobný závod chcel v Škótsku sprevádzkovať do roku 2016. Podnik už dostal podporu od škótskej vlády, Scottish Enterprise a oddelenia britskej vlády pre energetiku a klimatické zmeny. "Áno, sme malá firma z Edinburghu pochádzajúca z vysokej školy, ale to čo robíme, nemôžete robiť na vlastnú päsť," povedal.

Súvisiace články

Aktuálne správy