Uplynulý týždeň na stredoeurópskych akciových trhoch

Praha, Budapešť, Varšava

Český akciový trh v uplynulom týždni posilnil. Index pražskej burzy PX v piatok uzavrel na úrovni 1 023,36 bodu, pričom v piatok predchádzajúceho týždňa bola jeho uzatváracia hodnota 979,15 bodu. Trhy reagovali napríklad na správy o ďalšej prevádzke bane Paskov. Európska komisia (EK) schválila Českej republike uvoľnenie štátnej pomoci na zmiernene sociálnych dopadov zatvorenia stratovej uhoľnej bane Paskov. Komisia o tom informovala vo štvrtok. Baňu Paskov prevádzkuje spoločnosť OKD. Jej materská firma New World Resources (NWR) pôvodne plánovala stratovú baňu zatvoriť už v roku 2014. Nakoniec sa však s českou vládou dohodla, že ťažba bude pokračovať do konca roku 2017.

Maďarskému akciovému trhu sa darilo. Hlavný budapeštiansky index BUX počas uplynulého týždňa posilnil na 18 083,82 bodu z úrovne 17 339,13 bodu, na ktorej bol v predchádzajúcom týždni. Trh podporili napríklad správy o raste maďarskej ekonomiky. Tá za október až december podľa predbežných neupravených údajov vykázala medziročný rast o 3,4 %. Informoval o tom v piatok štatistický úrad krajiny (KSH). Analytici, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, odhadovali, že medziročný rast bude iba na úrovni 2,9 %.

Poľský trh však v uplynulom oslabil. Index varšavskej burzy WIG20 počas týždňa klesol na 2 346,95 bodu z úrovne 2 354,47 bodu. Trhy klesali aj napriek rozhodnutiu medzinárodnej ratingovej agentúry Fitch potvrdiť rating Poľska. Dlhodobý emisný rating (IDR) krajiny v zahraničnej a domácej mene na úrovni A-/A. Rating nadriadených nezabezpečených záväzkov Poľska v zahraničnej a domácej mene agentúra tiež potvrdila na stupni A-/A. Výhľad dlhodobých emisných ratingov krajiny je stabilný. Hodnotenie úverovej spoľahlivosti Poľska podľa agentúry podporujú silné základy jeho ekonomiky, vrátane dôveryhodného rámca makroekonomickej politiky.

Súvisiace články

Aktuálne správy