Žiaci najčastejšie vyhadzujú polievku a hlavné jedlo

Podľa prieskumu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory je plytvanie potravinami najväčším problémom u žiakov piateho ročníka.

BRATISLAVA 15. februára (SITA)- Žiaci na základných školách najčastejšie plytvajú vareným jedlom. V odpade pritom končí najmä polievka. Až 56,2 % z 1 253 žiakov zapojených do prieskumu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) uviedlo, že toto jedlo počas týždňa vyhodilo aspoň raz. Plytvanie hlavným jedlom priznalo 554 detí, zeleninu si minimálne raz odpustilo 493 žiakov. Najmenej vyhadzované boli potraviny z kategórie iné, do koša ich odhodilo 269 študentov.
„Celkovo počas týždňa, v ktorom žiaci vyplňovali záznamník, nevyhodilo žiadne jedlo iba 294 žiakov, teda len necelá štvrtina. Aspoň jedenkrát v týždni vyhodilo nejakú potravinu až 959 detí prvého až deviateho ročníka základných škôl, teda 76,5 % z tých, ktoré boli zapojené do nášho prieskumu,“ konštatuje podpredseda SPPK Dušan Janíček. Zo zisťovania komory tiež vyplynulo, že plytvanie potravinami je najväčším problémom u žiakov piateho ročníka.

Žiaci do záznamníkov zapisovali, koľkokrát v týždni počas ich pobytu v škole vyhodili ovocie, zeleninu, chlieb a pečivo, mlieko a mliečne výrobky, výrobky z mäsa, hydiny a rýb, varené jedlo ako polievku, hlavné jedlo, alebo iné potraviny. Zapisovali i to, ktoré jedlo vyhadzovali najčastejšie a ako často nedojedli polievku a desiatu. Prieskum sa realizoval na 42 základných školách na Slovensku.

SPPK sa zamerala na žiakov základných škôl, keďže s osvetou je podľa komory najlepšie začať už v detstve. Podľa odhadov komory sa totižto na Slovensku vyhodí až 20 percent jedla, plytvajú najmä domácnosti.

Súvisiace články

Aktuálne správy