Nemecko vyšlo Grékom v ústrety, nahradilo „Trojku“ výrazom inštitúcie

Nemecko označilo výraz "Trojka" za zastaraný a rozhodlo sa, že skupinu dohliadajúcu na plnenie podmienok záchranného úveru pre Grécko bude označovať "inštitúcie". Informovala o tom agentúra DPA, podľa ktorej Berlínu ide najmä o to, aby novú grécku vládu, ktorá s Trojkou už nechce mať nič spoločné, nedráždil.

Nemecké ministerstvo financií uviedlo, že skupina, ktorú tvoria Európska komisia (EK), Európska centrálna banka (ECB) a Medzinárodný menový fond (MMF), sa odteraz bude nazývať miernejšie znejúcim výrazom. "Z ohľaduplnosti k našim gréckym priateľom už nebudeme nazývať Trojku Trojkou, ale výrazom inštitúcie," povedal novinárom v Berlíne hovorca nemeckého ministerstva financií Martin Jäger. Ako však dodal, neznamená to, že sa zmení náplň týchto troch inštitúcií, ktoré sú známe tým, že pravidelne hodnotili pokrok v plnení podmienok záchranného programu pre Grécko, od čoho záviselo uvoľnenie ďalších splátok úveru.

Jäger dodal, že pri uzatváraní medzinárodných dohôd o pomoci Grécku sa slovo Trojka vôbec neobjavilo, no postupne sa spomínané tri inštitúcie takto začali zjednodušene nazývať. Gréci však tento výraz neznášajú, nakoľko je pre nich symbolom bolestivých úsporných opatrení, ktoré pocítili v podobe tvrdých škrtov v príjmoch a v prudkom zvýšení daní.

Súvisiace články

Aktuálne správy