MŽP SR nepredĺžilo lehotu na geologický prieskum v oblasti Jahodná pri Košiciach

Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR tento týždeň v prvom stupni zamietlo návrh banskobystrickej spoločnosti Ludovika Energy na predĺženie lehoty platnosti prieskumného územia týkajúceho sa uránu v lokalite Čermeľ - Jahodná pri Košiciach.

Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR tento týždeň v prvom stupni zamietlo návrh banskobystrickej spoločnosti Ludovika Energy na predĺženie lehoty platnosti prieskumného územia týkajúceho sa uránu v lokalite Čermeľ – Jahodná pri Košiciach. TASR to dnes potvrdil hovorca envirorezortu Maroš Stano.
„Proti rozhodnutiu je možné podať rozklad do 15 dní od doručenia. Keďže v tejto chvíli konanie nie je právoplatne ukončené, dôvody zatiaľ rezort nebude komentovať,“ uviedol Stano.
Za firmu Ludovika Energy, s. r. o., reagoval Maroš Havran, podľa ktorého spoločnosť zatiaľ nedostala písomné vyrozumenie a nepozná tak dôvody zamietavého rozhodnutia. Po jeho preštudovaní právnikmi spoločnosť poskytne stanovisko, povedal pre TASR.
Ludovika Energy ako držiteľ prieskumného územia v lokalite Kurišková na Jahodnej pri Košiciach deklaruje záujem o predĺženie lehoty prieskumu o ďalších desať rokov. Ako nedávno uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Boris Bartalský, dôvodom je, že okrem geologického prieskumu zameraného na prítomnosť a obsah uránu sa chcú geológovia zamerať na zistenie potenciálu pre výskyt prvkov vzácnych zemín. Do prieskumu na Jahodnej sa dosiaľ podľa neho investovalo viac ako 22,45 milióna eur.
Proti predĺženiu platnosti prieskumného územia sa vyjadrili ochranári, košické mestské zastupiteľstvo i zastupiteľstvo Košického samosprávneho kraja (KSK).

Súvisiace články

Aktuálne správy