Taliansky HDP klesol tretí rok v rade

Tretia najväčšia ekonomika eurozóny sa v roku 2014 zmenšila o 0,4 %, v roku 2015 sa počíta s návratom k rastu na úrovni zhruba 0,6 %

Talianska ekonomika v poslednom kvartáli vlaňajška stagnovala. Krajina tak má za sebou 14. kvartál v rade bez hospodárskeho rastu. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnil v piatok štatistický úrad krajiny (ISTAT). Na výkon ekonomiky podľa úradu pozitívne vplýval export, príspevok domácej potreby bol naopak negatívny. V treťom štvrťroku ekonomika medzikvartálne klesla o 0,1 %.

Talianskej ekonomike sa v poslednej dekáde nedarí a zaostávať za ostatnými členmi eurozóny bude pravdepodobne aj v ďalšom období. V roku 2015 sa však krajine zároveň prvýkrát od roku 2011 prognózuje návrat k miernemu rastu. Jeho motorom majú byť priaznivé vonkajšie podmienky, akými sú nízke úrokové sadzby v eurozóne, slabší kurz eura, lacnejšie energie pre domácnosti vďaka prepadu cien ropy a radikálne uvoľnenie menovej politiky Európskej centrálnej banky prostredníctvom nákupov štátnych dlhopisov.

V medziročnom porovnaní talianska ekonomika v štvrtom kvartáli klesla o 0,3 % a za celý rok 2014 sa zmenšila o 0,4 %. Hrubý domáci produkt krajiny sa tak zmenšoval tretí rok v rade po tom, čo v roku 2013 klesol o 1,9 % a v roku 2012 o 2,3 %. Talianska centrálna banka, Európska komisia a ratingová agentúra Fitch minulý týždeň Taliansku zhodne predpovedali posilnenie výkonu ekonomiky v roku 2015 o zhruba 0,6 %. To je rovnaká miera, s akou počíta aj najaktuálnejšia prognóza talianskej vlády.

Súvisiace články

Aktuálne správy