Slovenská ekonomika rástla rýchlejšie ako priemer EÚ

Sezónne upravený hrubý domáci produkt celej Európskej únie v štvrtom kvartáli vlaňajška v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom posilnil o 0,4 %, na Slovensku sa zväčšil o 0,6 %

Sezónne upravený hrubý domáci produkt (HDP) eurozóny v štvrtom kvartáli vlaňajška v porovnaní s predchádzajúcim kvartálom posilnil o 0,3 % a v rámci celej 28-člennej Európskej únie sa zväčšil o 0,4 %. Oproti štvrtému kvartálu 2013 sezónne upravený HDP eurozóny v sledovanom období vzrástol o 0,9 % a v celej EÚ o 1,3 %. Vyplýva to z rýchleho odhadu, ktorý zverejnil v piatok štatistický úrad EÚ Eurostat.

 

Hospodárstvo Slovenska sa v štvrtom kvartáli vlaňajška vyvíjalo lepšie, než bol priemer za celú Európsku úniu. Za október až december slovenská ekonomika totiž v porovnaní s predchádzajúcim kvartálom posilnila o 0,6 % a medziročne sa zväčšila o 2,4 %.

V rámci členských krajín únie, z ktorých mal Eurostat údaje k dispozícii, ekonomika v októbri až decembri medzikvartálne najviac posilnila v Maďarsku, a to o 0,9 %. Nasledovali Nemecko a Španielsko s rastom zhodne o 0,7 %. Najvýraznejšie medzikvartálne oslabenie hospodárstva evidoval Cyprus, a to o 0,7 %.

Najvýraznejší medziročný rast zaznamenali Maďarsko o 3,4 %, Poľsko o 3,1 % a Veľká Británia o 2,7 %. Najvýraznejší medziročný pokles na úrovni 1,9 % evidoval Cyprus.

Súvisiace články

Aktuálne správy