Francúzska ekonomika v 4. štvrťroku spomalila, sotva vzrástla

Francúzska ekonomika v 4. štvrťroku 2014 spomalila a jej výkon sotva vzrástol. Vláda prezidenta Francoisa Hollanda dúfa, že slabé euro a lacná ropa jej konečne pomôžu ukončiť tri roky trvajúce obdobie slabých výsledkov druhej najväčšej ekonomiky eurozóny. Informovala o tom agentúra Bloomberg.
Podľa štatistického úradu Insee sa hrubý domáci produkt (HDP) Francúzska v 4. štvrťroku 2014 medzikvartálne zvýšil len o 0,1 %, čo je menej ako v predchádzajúcich troch mesiacoch, keď vzrástol o 0,3 %. Analytici ale takýto výsledok očakávali.
Francúzska vláda sa spolieha, že po troch rokoch zvyšovania daní a ich negatívneho vplyvu na spotrebiteľské výdavky, a tiež po rokoch posilňovania eura, ktoré zase brzdilo francúzsky export, sa situácia začne končene zlepšovať. Ceny ropy sa od júna minulého roka prepadli o viac ako 50 % a euro oslabilo. A zároveň, Európska centrálna banka (ECB) oznámila, že od marca spustí masívny nákup dlhopisov eurozóny a je pripravená napumpovať do ekonomiky bloku 1,1 bilióna eur.
Európska komisia vo svojej najnovšej prognóze zlepšila odhad rastu HDP Francúzska v tomto roku na 1 % z 0,7 %, ktoré očakávala vlani v novembri.
„Klesajúce ceny energií zlepšia finančnú situáciu domácností aj firiem,“ uviedla komisia, podľa ktorej hlavným motorom postupného zotavovania francúzskej ekonomiky bude domáca spotreba.

Súvisiace články

Aktuálne správy