Nemecká ekonomika v 4. kvartáli zrýchlila viac, ako sa čakalo

Tempo rastu nemeckej ekonomiky sa v poslednom kvartáli minulého roka zrýchlilo a viac, ako odborníci očakávali. Hrubý domáci produkt (HDP) Nemecka sa za tri mesiace do konca decembra zvýšil o 0,7 % v porovnaní s predchádzajúcim kvartálom, keď vzrástol len o 0,1 %. Informovala o tom agentúra RTTNews s odvolaním sa na údaje spolkového štatistického úradu Destatist.
Expanzia najväčšej ekonomiky eurozóny v poslednom štvrťroku 2014 tak výrazne prekonala odhady analytikov, ktorí predpovedali, že HDP Nemecka v sledovanom období medzikvartálne stúpne len o 0,3 %.
V medziročnom porovnaní a po očistení od kalendárnych vplyvov sa rast nemeckej ekonomiky v 4. štvrťroku zrýchlil na 1,4 % z 1,2 % v predchádzajúcich troch mesiacoch, zatiaľ čo analytici očakávali, že bude stagnovať na úrovni 1,2 %.
Za celý minulý rok sa výkon nemeckej ekonomiky medziročne zvýšil o 1,6 %, teda o niečo viac, ako naznačovali predbežné januárové výsledky, podľa ktorých mal vzrásť o 1,5 %. Na porovnanie, v roku 2013 stúpol HDP Nemecka len o 0,1 %. Vlaňajší rast nemeckého hospodárstva bol najrýchlejší od roku 2011 a vyšší ako 1,2 %, čo je priemer za uplynulú dekádu.
Európska komisia predpovedá Nemecku tento rok zvýšenie HDP o 1,5 % a v roku 2016 o 2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy