Odklad projektu Learjet 85 stiahol Bombardier vo 4.kvartáli do straty

Kanadská spoločnosť Bombardier oznámila za 4. kvartál minulého roka prepad do straty vo výške takmer 1,6 miliardy USD. Dôvodom je nedávno oznámené pozastavenia projektu Learjet 85. Informovali o tom agentúra Reuters a portál RTTNews.
Výrobca vlakov a lietadiel uviedol, že za 4. štvrťrok 2014 zaznamenal stratu 1,59 miliardy USD (1,40 miliardy eur). Na akciu to predstavuje 92 centov. Na porovnanie, v rovnakom období predchádzajúceho roka zaznamenala firma zisk na úrovni 97 miliónov USD (0,05 USD/akcia).
Spoločnosť dodala, že pod vysokú stratu sa podpísalo odpísanie aktív vo výške asi 1,4 miliardy USD spojené s pozastavením projektu Learjet 85. Pozastavenie oznámila firma v polovici januára, pričom vtedy uviedla, že dôvodom je nízky záujem o toto stredne veľké firemné lietadlo na trhu.
Bez započítania mimoriadnych položiek dosiahol Bombardier zisk 83 miliónov USD, čo na akciu predstavuje 0,04 USD. Vo 4. štvrťroku predchádzajúceho roka evidovala firma upravený zisk na úrovni 129 miliónov USD (0,07 USD/akcia). Bombardier tak prekonal očakávania trhov, ktoré počítali s upraveným kvartálnym ziskom na úrovni 0,02 USD/akcia.
Tržby vzrástli medziročne o 12 % na 5,96 miliardy USD. Aj v tomto ukazovateli spoločnosť prekonala odhady trhov, ktoré rátali s miernejším rastom tržieb.
Bombardier okrem toho oznámil zmeny vo vedení. Novým výkonným riaditeľom firmy sa stane Alain Bellemare, ktorý pôsobil v spoločnosti United Technologies. Vo funkcii nahradí Pierra Beaudoina. Ten prevezme post predsedu správnej rady po svojom otcovi Laurentovi Beaudoinovi, ktorý ho opúšťa po viac než 30 rokoch.

Súvisiace články

Aktuálne správy